Linuxos megoldások a Novell programjában

2004 a Linux éve lesz, jelentette ki tavaly Szittya Tamás, a Novell Magyarország első embere, akit a Novell Linuxszal kapcsolatos stratégiájáról kérdeztünk.

– Januárban vásárolta meg a SUSE LINUX-ot a Novell. A Linux felé nyitásnak milyen előzményei voltak?

Szittya Tamás: A Novell már 2000 elején elkezdte a Linux-rendszerekre készülő megoldások felépítését, amikor a legfontosabb technológiáját, az eDirectory címtárat Linux-rendszerekre is elérhetővé tette. Tavaly tavasszal bejelentettük, hogy a NetWare operációs rendszeren futó összes szolgáltatásunkat a jövőben elérhetővé tesszük NetWare- és Linux-kerneleken is, és a Novell teljes, világméretű műszaki támogatásával egészítjük ki linuxos szolgáltatáskínálatunkat. Augusztusban felvásároltuk a Ximiant, a vállalati Linux-rendszerek bevezetését lehetővé tévő asztali és szervermegoldások vezető szállítóját.

– Azután jött a SUSE. Milyen szerepet tölt be a SUSE LINUX a Novell portfóliójában?

Sz. T.: A Novell globális jelenléte és a vállalati szoftverek területén szerzett ismeretei a SUSE LINUX technológiáival kombinálva a Novellt egy csapásra a legerősebb vállalati Linux-szállítóvá tette. A SUSE LINUX a nagy és a kis ügyfelek igényeit egyaránt lefedi a Linux-szerver- és az asztali rendszerek kínálatával. A SUSE LINUX Enterprise Server a közepes és nagyméretű cégek számára a legfontosabb hálózati szolgáltatásokat kínálja az adatközpontokhoz szükséges magas fokú elérhetőséggel és skálázhatósággal. A SUSE LINUX Desktop teljes funkcionalitású Linux-környezetet nyújt a végfelhasználóknak, mely e-mail-, webböngésző és távoli felügyeleti szolgáltatásokat, irodai programcsomagot tartalmaz. A SUSE LINUX Openexchange Server e-mail-, naptár-, feladatkezelő és egyéb csoportmunka-eszközökkel teszi hatékonyabbá a vállalatok működését.

– Miért vásárol fel egy zárt kódot fejlesztő társaság egy alapvetően nyílt kódú vállalatot?

Sz. T.: A Novell ügyfelei már régóta kértek bennünket, hogy kiváló hálózati szolgáltatásainkkal és támogatási rendszerünkkel segítsük a Linuxot. A kérés teljesítésével most már a piac egyik legjobb Linux-disztribúcióját is kínáljuk. A Linux-rendszerek bevezetése iránt érdeklődő ügyfeleink – akár adatközpontként, akár munkaállomásként szeretnék használni a Linuxot – a Novelltől megkaphatják azt, amire vállalati informatikai rendszereikben szükségük van.

– A Novell a közelmúltban kötött az IBM-mel kereskedelmi szerződést. Mit tartalmaz az egyezség?

Sz. T.: A megállapodás szerint az IBM a Novelltől vásárolt licenccel szállíthat SUSE LINUX Enterprise Server rendszereket saját szervereihez, azaz az eServer iSeries, pSeries, xSeries és zSeries, valamint az IBM eServer BladeCenter rendszereken. A két cég kiegészítette az IBM SUSE LINUX céggel kötött korábbi szerződését, és a Novell folytatja az IBM-szerverplatformon futó SUSE LINUX-rendszerek fejlesztését és támogatását.

– Miért előnyös ez az együttműködő feleknek, és milyen hasznot húzhatnak ebből a felhasználók?

Sz. T.: A szerződés új csatornát biztosít a Novell számára az üzleti felhasználók SUSE LINUX-rendszerekkel történő ellátásához világszerte, s várhatóan tovább növeli a Linux-rendszereket bevezető ügyfelek választási lehetőségeit. Mivel az IBM szállíthatja a SUSE LINUX Enterprise Server rendszereket szerverszámítógépeihez, könnyebbé válik a Linux megvásárlása, bevezetése és felügyelete, valamint költséghatékonyabb megoldást jelent az ügyfeleknek. A SUSE LINUX konfigurációs és telepítéskezelő eszközeivel az ügyfelek az IBM-gépeken futó SUSE LINUX-rendszereket könnyebben vezethetik be a vegyes hálózati környezetben, így anélkül használhatják ki a Linux költség és rugalmasság terén mutatkozó előnyeit, hogy feláldoznák a számukra szükséges vállalati szintű képességeket.

– Csak a SUSE Linuxot támogatja a Novell?

Sz. T.: Nem. Elkötelezettségünk a nyílt forráskódhoz kapcsolódik, nem egy általunk értékesített termékhez. A SUSE LINUX és a Ximian felvásárlásával a piac néhány legjobb nyíltforráskód-fejlesztőjét tudhatjuk sorainkban, és ki szeretnénk használni ezeket a képességeket a teljes termékvonal fejlesztéséhez.

– Miért fontos a Novellnek a Linux?

Sz. T.: Elsősorban azért, mert választási lehetőséget tudunk biztosítani az ügyfeleinknek. Másodsorban a Novell stratégiai partnerkörét jelentős mértékben kibővíti a Linux-irányvonal. Az egyre növekvő iparági támogatását tükrözve rekordiramban lépnek partnerkapcsolatra a Novell-lel az új szoftverfejlesztők, értékesítési partnerek, valamint független hardver- és szoftverszállítók. Több mint tízezer fejlesztő csatlakozott a Novell fejlesztői programjához az utóbbi hat hónapban, a cég nyílt forráskód projektek számára üzemeltetett webhelye – a Novell Forge – regisztrált felhasználóinak száma pedig hatvan százalékkal gyarapodott azóta, hogy a Novell 2004. januárban felvásárolta a SUSE LINUX céget. Mindezek megerősítik tavalyi kijelentésemet, miszerint 2004 a Linux éve.

Girnt József - Napi Gazdaság

Azóta történt

Előzmények