A tűz csiholói – dagad az akku-botrány

Az Amerikai Fogyasztóvédelmi Hatóság (CPSC) kedden bejelentette, hogy tovább folytatják a vizsgálatokat a Sony által gyártott tűzveszélyes akkumulátorok ügyében. Mint a Sony szóvivőjének tegnapi bejelentéséből is tudható, a japán cég termékeit nem csak a Dell használta fel notebookjai számára, hanem más gyártók, a Hewlett-Packard, az Apple Computer és a Lenovo Group is.

„A fogyasztók biztonsága érdekében az összes Sony által gyártott akkumulátort meg kell vizsgálnunk”– nyilatkozta Scott Wolfson a CPSC szóvivője. Az már az eddigi adatokból is tudható, hogy a Sony termékeit az elektronikai ipar széles körben használja, mobiltelefonokban, digitális kamerákban és hordozható zenelejátszókban is megtalálhatóak a japán akkuk. Wolfson a vállalatokat és a magánvásárlókat egyaránt arra kéri, hogy jelezzék, ha meghibásodást tapasztaltak, de jelenleg leginkább a notebookokkal kapcsolatos eseteleges balesetek feltérképezése a legfontosabb számukra. A Dell által gyártott laptopokkal kapcsolatban csak annyi bizonyos, hogy tavaly decemberig hat tűzesetről van hivatalos információ.

Mára már az elemzők is eljutottak egy kézenfekvő következtetésig: „Ez az ügy valószínűleg nem csak a Dell által gyártott gépeket érinti. Ha valakinek a készülékében Sony akkumulátor van, gondja lehet vele – különösen akkor, ha az akkut 2004 áprilisa és 2006 júniusa között gyártották” – fogalmazta meg szakvéleményét Roger Kay, a piackutató Endpoint Technológiai Társaság elnöke. Ő a visszahívás költségeit 200 és 300 millió dollár közötti összegre becsüli, míg Dell eddigi nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy az amerikaiak nem tartják katasztrofálisnak a visszahívásból eredő költségeket. A Sony viszont – a cég tegnapelőtt jelentette be, hogy részt vállal a kártalanításból – még óvatos becsléseket sem közölt erről.

A Dell nagy riválisának, a PC-gyártók ranglistájának második helyén álló Hewlett-Packardnak a szóvivője, Ryan Donovan azt nyilatkozta, hogy a HP nem érintett az ügyben: „Ez a Dell sara.” Az Apple hétfőn azt ígérte, hogy alaposan utánanéznek a problémának, a Lenovo szóvivője pedig kijelentette, hogy nekik nem kellett visszahívniuk egyetlen akkumulátort sem – „ez idáig”.

Azóta történt

Előzmények

  • A Sony nem hagyja magára a Dellt

    A visszahívott akkumulátorok gyártója, a japán Sony elismeri felelősségét, ám a cég vezetői túlzottnak tartják a hibás alkatrészekkel kapcsolatos aggodalmakat.

  • Dell: Tűz van, babám!

    Több mint négymillió, potenciálisan tűzveszélyes akkumulátor visszahívásáról döntött a Dell.

  • Reformokkal kúrálja magát a Dell

    Növekedési lehetőségek után kutat a világ legnagyobb PC-gyártója. Hogyan lesz évi 55 milliárdból 80?

  • Belelendült a HP

    Az idei üzleti évre 91 milliárd dollár árbevételt tervez a vállalat, amely most 51 százalékkal növelte nyereségét.