Hirdetés

Dell: Tűz van, babám!

Megtörtént, amire számítani lehetett. Az elmúlt évek sorozatos bakijai után a Dell történelmet írt. Ahogyan testvérlapunk, a PROHARDVER! már a múlt hónapban hírt adott róla, a panaszok sokasodása és az Amerikai Fogyasztóvédelmi Hatóság (CPSC) kezdeményezése után vizsgálat indult bizonyos akkumulátorok balesetveszélyessége miatt. Ennek következtében a Dell most bejelentette, hogy az érintett, notebookok számára gyártott akkumulátortípusokat visszahívja, mert túlmelegedhetnek és tűzveszélyesek lehetnek. Az iparág történetében példátlan méretű visszahívás több mint négymillió alkatrészt érint; ezek nagy részét az Egyesült Államokban hozták forgalomba, de körülbelül egymilliót szerte a világon. A felhasználók tájékoztatása érdekében Scott Wolfson, az eljárást elindító CPSC szóvivője közölte, hogy az érintett akkumulátorokkal működő notebookok esetében balesetveszély csak akkor áll fenn, ha nem hálózatról üzemeltetik őket, ezért az érintett típusok tulajdonosait arra kérik, kerüljék az akkumulátorról történő használatot.

A veszélyes Sony lítiumion akkuk nagy száma abból adódik, hogy viszonylag hosszú időn keresztül voltak forgalomban – 2004 áprilisától 2006 júliusáig kerültek ilyen áramforrások a noteszgépekbe, s önálló tartozékként is forgalmazták őket. Ira Williams, a Dell szóvivője szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a tényleges veszély roppant alacsony, nagyon ritkán fordul elő, hogy az akku rövidzárlata miatt a felmelegedett készülék füstöljön, vagy netán kigyulladjon; mindenesetre a cég haladéktalanul úgy döntött, hogy még ez is megengedhetetlen, s az akkumulátorokat visszarendelték.

Az érintett típusok listája a megtekinthető Dell weboldalán, s a vevők kártérítéséről és a csere lebonyolításáról is ugyanitt olvashatók információk.

Azóta történt

Előzmények