Reding határozott lépéseket sürget

Az Európa Bizottság elkészítette a tavaly júniusban elfogadott i2010 stratégia első értékelését. Az Európai információs társadalom a növekedésért és foglalkoztatásért címet viselő stratégia az EU átdolgozott lisszaboni programjának digitális gazdaságra vonatkozó része, és öt évre fogalmaz meg iránymutatásokat a kormányok számára.

Az első beszámoló értékelése szerint a tagországok továbbra sem tesznek eleget az információs és kommunikációs technológiák (IKT) hasznosításáért. Amint Viviane Reding információs társadalomért felelős biztos fogalmazott: „Miközben látjuk a távközlési piacokon a versenyt és befektetéseket ösztönző EU-politika első, kedvező hatásait, aggasztó, hogy az IKT-s kutatásokban Európa továbbra is versenytársai mögött jár. Az Egyesült Államok nagyjából kétszer ennyit fektet be e területen. Az IKT ma kisebb mértékben járul hozzá az európai termelékenység növekedéséhez, mint tíz évvel ezelőtt.”

Reding ezért arra kéri a tagországok vezetőit, hogy gyorsítsák fel nemzeti reformprogramjaikat, és ne rettenjenek vissza a határokon átívelő versenytől a távközlésben. „Az EU-nak eggyel gyorsabb sebességbe kell kapcsolnia, ha nem akarjuk, hogy lelassuljon az átmenet a tudástársadalomba” – figyelmeztet a jelentés.

A dokumentum azért pozitív fejleményekre is rámutat. A hálózatépítésre fordított beruházások 2004–2005-ben ismét lendületet vettek, és a széles sávú előfizetések száma 60 százalékkal, 60 millióra – az EU lakosságára vetítve 13 százalékra – nőtt. Szintén előrelépésnek tartja a beszámoló, hogy a távközlési és kábeltelevíziós vállalatok olyan új szolgáltatásokkal jelentek meg a piacon, mint a triple play vagy az IPTV.

Azóta történt

Előzmények