A pendrive-os kémektől véd a Pointsec szoftvere

A mobileszközök adatvédelmére specializálódott Pointsec Mobile Technologies bemutatta a Pointsec Device Protection szoftvert, amely a portok és adathordozók felügyeletével akadályozza meg, hogy bizalmas információk rossz kezekbe kerüljenek, vagy éppen nem kívánt tartalmak jussanak be a céghez. A termék a portok menedzsmentjét tartalomszűréssel és választható titkosítással kombinálja.

A pendrive-ok, Bluetooth-képes okostelefonok, digitális kamerák és zenelejátszók közvetlenül csatlakoztathatók a munkaállomásokhoz és notebookokhoz, mindenfajta informatikai felügyelet, vagyis az informatikusok tudta nélkül, miközben akár több tíz gigabájtnyi adat tárolására képesek. Ezekre az eszközökre egy cég vagy intézmény szinte összes bizalmas adata ráfér, ezért fontos, hogy a kényes információk kijutását ezen a csatornán is megakadályozzák. Ráadásul nemcsak a kiszivárgó adatok miatt veszélyesek, hanem a rajtuk bejuttatható vírusok, kémprogramok vagy akár jogvédett tartalmak és szoftverek miatt is, miközben a portok letiltása azok szükségessége miatt általában nem megoldható.

A Pointsec szoftverével lehetővé válik a portok részletes felügyelete. Meghatározható, hogy milyen eszközök csatlakoztathatóak és melyek nem, az adattárolásra alkalmasak titkosítva legyenek-e, és azokon milyen adatok kerülhetnek ki a cégtől, illetve milyenek juthatnak be oda.

Mint a Pointsec magyarországi képviselőjének, a filter:maxnak a stratégiai igazgatója, Nemes Dániel elmondta, a hazai cégek elsősorban a hálózat oldaláról védik az információkat, hiszen ezek az új eszközök csak nemrégiben váltak képessé nagyobb mennyiségű adat tárolására. „Sokan csak akkor szembesülnek a problémával, amikor kiderül, hogy ezeken a csatornákon bizalmas adatok szivárogtak ki” – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények