A Pannon segíti az e-hulladék feldolgozását


Százezernél is több használt mobilt adott ma át Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója az ELECTRO-COORD Magyarország Kht. (ECM) ügyvezető igazgatójának, Tóth Zoltánnak Ácson. A Pannon „Közel a környezethez” elnevezésű programjának részeként begyűjtött készülékeket az ECM, az akkumulátorokat a Re’lem Kht. dolgozza fel.

A mobilkészülékek feldolgozásakor először a veszélyes hulladékot képező akkumulátorokat távolítják el szakszerűen, majd a megmaradt műanyagház és alaplap kerül feldolgozásra. „A feldolgozott hulladékból a készülékek alapanyagának akár 95 százaléka is visszanyerhető, amelyet visszaszolgáltatunk az iparnak. Ezért fontos, hogy minél több régi készülék begyűjtésre kerüljön” – mondta Tóth Zoltán, az ECM ügyvezető igazgatója.

A Pannon kifejtett cégstratégiájának fontos eleme az e-szemét kezelésének kérdése, így nem meglepő, ha Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója is roppant elégedett volt a mai akcióval: „Nagy örömömre szolgál, hogy ügyfeleink visszajelzései is visszaigazolták környezetünk tudatos védelmének fontosságát.”

A mobilkészülékekben és akkumulátoraikban nehézfémek találhatók, ezért nagyon fontos, hogy ne illegális lerakókba kerüljenek, mert a talajba jutva szennyezik a termőföldeket és a talajvizet. Ráadásul a régebbi modellekben a nehézfémek – például higany, ólom, kadmium – aránya magasabb, mint az újabb készülékekben. A használt mobilokat a Pannon boltjaiban már 2004 óta gyűjtik, a visszagyűjtött elektronikus hulladék együttes mennyisége 2004-ben 98 kg, 2005-ben már 719 kg volt. A Pannon 2006 novemberében indított kampányában 5000 forint kedvezménnyel ösztönözte a használt mobilok leadását, melynek hatásra már 2006-ban megsokszorozódott a leadott elektronikus hulladékok mennyisége. Az akció sikere miatt a Pannon a határidőt 2007 januárjának végéig meghosszabbította.

Feltétlenül üdvözlendő egy ilyen kezdeményezés, ám hogy az e-szemét nagy részének kezelése – gondoljunk csak bele a magyarországi piac nagyságába, s akkor az a hétmázsányi begyűjtött hulladék roppant kevésnek tűnik – vajon milyen módon is zajlik nálunk, azt az ilyen szimbolikusnak nevezhető események nem mutatják meg. Feltett szándékunk itt, az it.newsnál, hogy a közeljövőben alaposabban megvizsgáljuk a hazai e-hulladék kezelésének módjait.

Azóta történt

Előzmények