A Pannon hálózatát is az Ericsson építi

A Pannon GSM Rt. megállapodott az Ericssonnal arról, hogy ez a társaság szállítja majd a mobilcég harmadik generációs (3G) szolgáltatásához a rádiós hálózati elemeket a rendszer budapesti belterületi kiépítéséhez, illetve a fővárosi GSM-hálózat továbbfejlesztéséhez. A két társaság között most létrejött keretszerződés 5 milliárd forintról szól – jelentette be Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. A vállalat egyébként ennél többet költ hálózatfejlesztésre idén, azt pedig, hogy a teljes 3G hálózat kiépítése mennyibe fog kerülni, nem árulta el a mobilcég vezérigazgatója. A társaság az első körben tehát Budapest központi részét, a másodikban a főváros további területeit és néhány nagy várost fed le, a későbbiekben pedig – az igények függvényében – az ország további részein építi ki 3G hálózatát.

A mobilcég GSM-technológiájának meghatározó szállítója eddig a Nokia volt, de a Pannon célja az, hogy valamennyi technológia terén két szállítóra támaszkodhasson, így a finn cég a 3G esetében – a központi hálózati elemek szállításában – is részt kap majd. A mobilcég tervei szerint az idei negyedik negyedévben megkezdik a harmadik generációs szolgáltatás kereskedelmi forgalmazását. Huszlicska József, a Pannon vezérigazgató-helyettese a Napi Gazdaság érdeklődésre kifejtette, a rendszerek kompatibilitásának köszönhetően nem okoz különösebb problémát, hogy két cég szállítja a rendszerelemeket.

Staffan Pehrson, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója kiemelte, hogy bár idehaza magas a mobilpenetráció és jelentős a mobilrendszeren történő adatkommunikáció, az internet alacsony szintű elterjedtsége jó lehetőséget nyithat a 3G-nek. Japánban például ma már szinte mindenki e rendszert használja. Staffan Pehrson elmondta még, hogy a svéd cég bevételeinek 15 százaléka ma már a 3G technológia szállításából származik.

A T-Mobile Magyarország Rt. még decemberben jelentette be, hogy UMTS-hálózatának kiépítésére az Ericssont választotta. A mobilszolgáltató a Nokiával és a Siemensszel is tárgyalt. Az Ericsson egyébként a T-Mobile legfőbb hálózati szállítója, így volt ez akkor is, amikor még Westelnek hívták a céget.

Azóta történt

Előzmények