A Novell támogatja a szoftverszabadalom-irtást

A Novell és az Electronic Frontier Foundation (EFF) bejelentették, hogy a jövőben közösen lépnek fel a szoftverszabadalmak rendszerének megreformálásáért világszerte. A megállapodás szerint a két vállalat együtt lobbizik az országok kormányainál és a nemzeti, illetve nemzetközi szervezeteknél, hogy olyan szabadalmaztatási törvényeket és politikát dolgozzanak ki, amelyek elősegítik az innovációt. Az egyik legfontosabb céljuk a World Intellectual Property Organization (WIPO), a szellemi tulajdonnal foglalkozó világszervezet meggyőzése, amelyen keresztül az ENSZ-tagállamok kormányai egyeztetik álláspontjaikat a szellemi tulajdonokat érintő kérdésekben.

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy a szoftverszabadalmak nem megfelelőek az innováció mérésére. Az iparág egyik meghatározó fejlesztőjeként és számos jelentős szabadalom birtokosaként tisztában vagyunk a szabadalmak rendszere mögötti logikai háttérrel, azonban úgy gondoljuk, hogy a szoftverek folyamatos továbbfejlesztése érdekében szükség van a szoftverszabadalmak rendszerének reformjára” – nyilatkozta Jeffrey Jaffe, a Novell elnökhelyettese és műszaki igazgatója.

A Novell mostantól támogatja az EFF folyamatban lévő „szabadalomirtó” (patent busting) projektjét is. A 2004-ben elindított kezdeményezés célja olyan szabadalmak megtámadása, amelyek különösen megnehezítik a szoftverfejlesztők és az internetfelhasználók életét. Az EFF ennek érdekében felülvizsgáltatja a szabadalmakat, és olyan termékeket keres, amelyek érvényteleníthetik az adott szabadalmat, mivel már annak bejegyzése előtt léteztek.

Azóta történt

Előzmények