A magyarok is leszavazták a szoftverszabadalmakat

Hirdetés

Tegnap – amint arról beszámoltunk – az Európai Parlament egyhangúlag elutasította a számítógéppel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló irányelvjavaslatot, amely ezzel megbukott. Amint az EP napi jelentéséből kiderül: a szavazáson minden jelen lévő magyar képviselő a direktíva ellen voksolt.

Igaz, a tervezet keddi vitáján a magyarok közül egyedüliként hozzászóló Herczog Edit szocialista (PES) képviselő még a Miniszterek Tanácsa közös álláspontjának támogatását sugallva szólalt fel. „A szoftverszabadalmak nem jelentenek forradalmi újdonságot, egyszerűen annak az egyszerű ténynek az elismerését jelentik, hogy ez a mi modern világunk a digitális információra és high-tech megoldásokra épül” – mondta, hozzátéve, hogy szükség van az irányelvre, enélkül ugyanis „Európa versenyhátrányba kerül mindazokkal a térségekkel szemben, amelyek nem félnek a modern kor követelményeinek megfelelően módosítani saját rendszereiket”.

Pedig ekkor még a PES-frakció többsége – ahogy a zöldek és baloldal általában – a szintén szocialista Michel Rocard jelentéstevő által beterjesztett módosító indítványok mellett foglalt állást, míg a legnagyobb párt, az Európai Néppárt buzdított a Tanács közös álláspontjának elfogadására. A vélemények kedd estére változtak meg: a két legnagyobb frakció ekkor jelentette be, hogy egyhangúlag a tervezet elutasítása mellett fog szavazni.

Azóta történt

Előzmények