A Microsoft nekiugrott az EB-nek

A Microsoft tegnap – a kitűzött határidő lejártának napján – benyújtotta hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak. A hatóság korábban egy listát állított össze azokról a pontokról, amelyek teljesítésével adós maradt a szoftvervállalat a számára közel két évvel ezelőtt előírt kötelezettségek közül. Kemény hangú válaszában a cég elutasította az ellenvetéseket, és azzal vádolta meg az EB-t, hogy az az eljárás során fontos bizonyítékokat hagyott figyelmen kívül, és jogszerű kérések teljesítését tagadta meg.

Amint az ismert, az EB 2004 márciusában arra kötelezte a szoftvervállalatot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már megjelent a piacon, ám – noha hajlandó volt kompromisszumokra – a Microsoft továbbra sem tesz maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció még mindig pontatlan és hiányos – állítja az EB a felügyelő biztos jelentésére hivatkozva.

A Microsoft 75 oldalas bizalmas válaszának nyilvános összefoglalójában leszögezi, hogy maradéktalanul teljesítette a technikai dokumentáció átadására vonatkozó kötelezettségeit is. Az EB azonban – állítják – eközben arra sem vette a fáradságot, hogy átolvassa a vállalat által legutóbb átadott dokumentumokat, csupán azon buzgólkodott, hogy fogást találjon a cégen. „Az EB hónapokig nem tájékoztatta a Microsoftot arról, hogy miként kell módosítani a technikai dokumentációt, majd csupán néhány hetet adott a cégnek az alapos átdolgozásra” – áll a dokumentumban. A vállalat azt is kifogásolja, hogy megtagadták tőle a hozzáférést az EB, a felügyelő biztos és a vizsgálatba bevont szakértők levelezéséhez.

Az EB a válasz részletes tanulmányozásáig érdemben nem kívánt reagálni, de a bizonyítékok figyelmen kívül hagyására vonatkozó állítást azonnal igyekezett cáfolni. A hatóság közleményben hangsúlyozta, hogy minden releváns dokumentumot alaposan átnéztek a szakértői, de a legfrissebb anyag sem különbözik érdemben a korábban már elutasított változattól.

A Microsoft egyben szóbeli meghallgatást kért, amelyre az elkövetkező hetekben kerül sor. Arról, hogy kötelezettségei elmulasztása miatt további – akár napi 2 millió eurós – bírsággal sújtják-e a céget, ezt követően születhet csak döntés.

Azóta történt

Előzmények