A Microsoft megállapította a Vista árát

Vége a találgatásoknak és kiszivárogtatásoknak, a Microsoft képviselője kedden hivatalosan is tájékoztatta az érdeklődőket, hogy az Egyesült Államokban mennyibe fog kerülni a cég operációs rendszerének legújabb verziója, a Windows Vista. A közleményben megerősítették azt a korábbi információt is, hogy a mennyiségi licencet vásárló vállalati ügyfelek novemberben, a nagyközönség pedig 2007 januárjában vásárolhatja meg a Vistát.

A régebbi Windowst frissíteni kívánó felhasználók számára a szoftvercég az upgrade verzió árát – attól függően, hogy milyen típusú Vistáról van szó – 100 és 259 US dollár között állapította meg. Azok a vásárlók, akik nem frissítésként, hanem új operációs rendszerként kívánják a Vista valamelyik változatát a gépükre telepíteni, a termékhez 199 és 399 dollár közötti áron juthatnak hozzá.

A Vista kiadásra jelölt első változata (RC1) múlt pénteken jelent meg, s világszerte körülbelül ötmillió ügyfél tesztelheti a majdnem kész operációs rendszert. A Windows Vista öt év óta rétestésztaként nyúló története ellenére a Microsoft vezetői elégedettek. Shanen Boettcher, a Windows-család termékigazgatója szerint a jelek biztatóak, a tervezett határidőt minden bizonnyal tartani tudják, de – tette hozzá – nagyon komolyan veszik a tesztelésre kiadott változatról kapott visszajelzéseket. Rick Sherlund, a Goldman Sachs elemzője szerint az eddigi vélemények reményt keltően pozitívak, de mindenképpen fontos időszak elé néz a Microsoft a következő hetekben, mert az esetleges hibajelzések, s az ezt követő javítások még módosíthatják a Vista megjelenésének időpontját.

Azóta történt

Előzmények