A Cray tervezőmérnöke a Microsofthoz igazol

A The New York Times értesülése szerint Burton Smith a Cray szuperszámítógépek egyik vezető tervezője a Microsoftnál folytatja pályafutását. A jelek szerint Bill Gates nem a levegőbe beszélt, amikor múlt héten a Supercomputing 2005 rendezvényen a Microsoft új stratégiáiról beszélt a jelenleg IBM uralta szuperszámítógép-piacon.

Burton Smitht egészen kivételes koponyának tartják, ő volt a feltalálója a szuperkomputerek többszálas architektúrájának, amelynek segítségével több programot lehetett párhuzamosan futtatni. Alapítója volt a Tera Computernek, amely 2000-ben megszerezte a Cray Researcht a Silicon Graphicstól, majd a nevét Crayre változtatta.

Annak ellenére, hogy a többszálas architektúrát – amely az egyetlen alternatívája volt Seymour Cray vektor-módszerű számításának – az Intel is átvette processzoraiba, Smith újításai kereskedelmileg nem voltak sikeresek.

A Microsoft pénteki bejelentése szerint Smith a szoftvercég egy másik veterán tervezővel, a korábban az Alliant Computer Systemstől elcsábított Craig Mundie-val fog együtt dolgozni a Windows-alapú szuperszámítógépek új családján.

Azóta történt

Előzmények