A szuperkomputer újabb rekordot döntött

Hirdetés

Az IBM szuperkomputere, a Blue Gene/L megdöntötte saját korábbi sebességi rekordját.  A tegnaptól hivatalos új csúcs 280,6 billió művelet másodpercenként – a régi érték több mint kétszerese.

A Blue Gene/L gigászi társával a Purple-lel egyetemben az Egyesült Államok nukleáris arzenáljának biztonsága felett őrködik. "A Purple az elmúlt évtizedben a szuperszámítógépek új generációjának kifejlesztésére tett erőfeszítéseink betetőzése" – mondta Linton Brooks, az Egyesült Államok Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatalának vezetője. "A Blue Gene/L mutatja az utat ahhoz a számítási kapacitáshoz, amelyre szükségünk lehet ahhoz, hogy felügyeljük az öregedő nukleáris készlet viselkedését."

A Purple önmagában 100 teraflopos (100 billió lebegőpontos művelet másodpercenként) műveleti sebességre képes, ha a két gép együtt dolgozik, akkor ez az érték megközelíti a 400 teraflopot. Hogy megpróbáljuk ezt a kezelhetetlenül hatalmas számot emberi léptékűvé tenni, képzeljük el a következőt: ha a Föld minden lakója kezébe egy számológépet adnánk, egy évtizedbe telne, hogy megközelítsük azt a számítási kapacitást, amit a Blue Gene produkál – másodpercenként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények