2007. március 25.

A Wikipedia társalapítója, Larry Singer bejelenti, hogy elindul a Citizendium, mely hasonló a korábbi internetes enciklopédiához, de lényeges különbség annyi, hogy a Citizendiumon a közreműködőknek a valós adataikat – többek között nevet és tudományos fokozatot – kell megadniuk, és a szócikkeket szakértők ellenőrzik és hagyják jóvá. Sanger szerint ugyanis a Wikipedia „bárki írhat” elve elriasztja a valódi szakértőket.

Hirdetés

Azóta történt

  • 1968. július 16.

    A Washington állambeli Bellevue-ben megszületett Lawrence Mark (Larry) Sanger, a Wikipedia egyik alapítója. Az alaszkai Anchorage-ben nevelkedett filozófus több enciklopédia megvalósításában is részt vett, például a Nupedia főszerkesztője volt, illetve alapítása óta ő a Citizendium főszerkesztője.

Előzmények

  • 2001. január 15.

    Elindul a bárki által szerkeszthető internetes enciklopédia, a Wikipedia, amelyet eredetileg az azóta megszűnt Nupedia kiegészítésének szántak. Az akkor még csak angol nyelvű, időközben nemzetközivé nőtt tudástár ötletgazdája Jimmy Wales és Larry Sanger volt.

  • 1972. január 7.

    Debrecenben megszületett Gervai Péter informatikus, a magyar Wikipedia alapítója és fejlesztési vezetője. A „grin” nicknevű, a nyílt forrású szoftverek területén számtalan eredményt felmutató Gervai 2008 őszétől a Wikimedia Magyarország elnöke.

  • Ezek voltak a legnépszerűbb angol nyelvű Wikipedia-szócikkek 2016-ban

    A legtöbbet látogatott oldalak listája hű tükre az elmúlt esztendő fontos történéseinek.