1997. január 12.

Arthur C. Clarke fantasztikus regényének, a 2001: Űrodüsszeiának mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépét, a HAL 9000-et e napon – a filmadaptációban 1992. január 12-én – hozták működésbe az Illinois állambeli Urbanában. Ezt maga a gép árulja el, miközben a főszereplő, David Bowman deaktiválja.

Azóta történt

  • 2008. március 19.

    Srí Lankán 90 éves korában meghalt Sir Arthur Charles Clarke, angol író, mérnök. Nevét a nagyközönség a Stanley Kubrickkal együtt megalkotott 2001: Űrodisszeia film kapcsán ismerheti, ám a gondolkodóként is nagyra tartott Clarke elképzelései jelentős hatást gyakoroltak mind az űrkutatás, mind az informatika professzionális szakembereire is (például: HAL 9000).

  • 1945. május 25.

    Arthur C. Clarke lezárja hatoldalas kéziratát (The Space Station – Its Radio Applications), melyben a geoszinkron műholdak működésének alapvetését vázolta fel. Februárban már közzétett egy levelet erről a Wireless Worldben, ugyanott, ahol októberben majd korszakalkotó cikkét is megjelenteti (Exra-terrestial Relays), melynek alapján megkapta a „műholdas távközlés atyja” címet.