2008. március 19.

Srí Lankán 90 éves korában meghalt Sir Arthur Charles Clarke, angol író, mérnök. Nevét a nagyközönség a Stanley Kubrickkal együtt megalkotott 2001: Űrodisszeia film kapcsán ismerheti, ám a gondolkodóként is nagyra tartott Clarke elképzelései jelentős hatást gyakoroltak mind az űrkutatás, mind az informatika professzionális szakembereire is (például: HAL 9000).

Azóta történt

  • 1910. március 27.

    Az USA Iowa államában, De Moines-ban megszületett John Robinson Pierce, aki mérnökként és teoretikusként komoly eredményeket ért el számtalan területen. Egyik legjelentősebb fejlesztése a kollégáival együtt kidolgozott impulzuskód-moduláció (PCM) koncepciójának megalkotása, de a Bellnél dolgozva a sci-fi könyveket is író kutató meghatározó szerepet vállalt a kereskedelmi célú műholdak létrehozásában – Arthur C. Clarke mellett őt tekinthetjük a műholdas technológia egyik atyjának.

  • 1999. március 31.

    Az Egyesült Államokban bemutatják a Wachowski-testvérek filmjét, a Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano és Hugo Weaving főszereplésével elkészített The Matrixot, mely folytatásaival együtt az ezredforduló egyik legnagyobb hatású kult filmjévé vált.

Előzmények

  • 1997. január 12.

    Arthur C. Clarke fantasztikus regényének, a 2001: Űrodüsszeiának mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépét, a HAL 9000-et e napon – a filmadaptációban 1992. január 12-én – hozták működésbe az Illinois állambeli Urbanában. Ezt maga a gép árulja el, miközben a főszereplő, David Bowman deaktiválja.