1995. június 21.

Egy máig tisztázatlan tartalmú tárgyalás során a Microsoft vezetői felajánlják az akkor a csúcsidőszakát élő Netscape irányítóinak, hogy befektetőként beszállnának a cégbe, emellett egy igazgatótanácsi helyet is kínáltak nekik. Jim Clark, a Netscape ötletgazdája visszautasította az ajánlatot, s a versenykorlátozó törekvésekre hivatkozva jelentették a történteket az igazságügyi minisztérium trösztellenes osztályának.

Azóta történt

  • 1981. június 25.

    A hat évvel korábban gründolt Microsoft átalakul magánkézben lévő vállalattá, amelynek elnöke Bill Gates, elnökhelyettese pedig Paul Allen. Az ezek után Microsoft Inc. néven működő céget Washington államban jegyzik be.

  • 1982. július 6.

    A Tektronix korábbi menedzsere, James Towne e naptól a nem sokkal korábban létrejött vállalat, a Microsoft első elnöke. A kinevezésekor negyvenéves, kétgyermekes Towne többek között kora és családi viszonyai miatt maradt csak egy évig, hiszen egy generációval volt idősebb az alapítóknál, akiknek ekkoriban a Microsoft jelentette a világot.

  • 1996. július 26.

    Az AT&T, az Egyesült Államok egyik legnagyobb szolgáltatója és a Microsoft szerződést kötnek az Internet Explorer 3.0 népszerűsítése céljából. A megállapodás értelmében az AT&T WorldNet Service szolgáltatása része lett az előtelepített gépeken a Windows 95-nek, a WorldNet Service pedig az Internet Explorert kínálta a fogyasztóknak CD-n. Ez a szerződés komoly veresenyhátrányba hozta az akkor épp felfutóban lévő Netscape-et.

  • 1995. augusztus 8.

    A MOSAIC Netscape 1994-es sikeres elindítása után a hallatlanul népszerűvé vált böngészőt Netscape Navigatorra átnevező Netscape Communications Corp. megjelenik a tőzsdén, miután a megelőző 12 hónapban 16,6 millió dolláros árbevételhez jutottak. Marc Andreessen cége jól szerepelt: a kezdeti 28 dolláros részvényenkénti ár az első napon 75 dollárra is felment, mielőtt 58 dollárral zárta volna a napot.

Előzmények

  • 1993. június 1.

    Egy amerikai bíróság az Apple által a Hewlett-Packard és a Microsoft ellen indított perben első fokon úgy döntött, hogy a Microsoft nem sértette meg az Apple szerzői jogait, mivel a Windows grafikus felhasználói felületének elemeiből 90 százalék abból a licencből származik, melyet a Microsoft 1985-ben megvásárolt az Apple-től.

  • 1983. május 2.

    A Microsoft a Word alkalmazás első változatának bejelentésével egy időben vezette be a grafikus felületű program kezelésének megkönnyítésére kialakított első egerét, a Microsoft Mouse-t is. A kétgombos, viszonylag primitív eszközből közel 100 ezer darabot gyártottak, de csak körülbelül ötezret tudtak belőle eladni, míg 1985-ben piacra nem dobták az egér jelentősen átalakított változatát.