1995. augusztus 8.

A MOSAIC Netscape 1994-es sikeres elindítása után a hallatlanul népszerűvé vált böngészőt Netscape Navigatorra átnevező Netscape Communications Corp. megjelenik a tőzsdén, miután a megelőző 12 hónapban 16,6 millió dolláros árbevételhez jutottak. Marc Andreessen cége jól szerepelt: a kezdeti 28 dolláros részvényenkénti ár az első napon 75 dollárra is felment, mielőtt 58 dollárral zárta volna a napot.

Netscape stock

Azóta történt

  • 1994. november 11.

    Jim Clark, a vállalat vezetője bejelenti a cég alkalmazottainak, hogy a Mosaic Communications elnevezés megszűnik, s az új vállalkozást a jövőben Netscape Communications Corporationnek hívják.

  • 1998. november 24.

    Az America Online (AOL) bejelenti, hogy 4,2 milliárd dollárért felvásárolják a Netscape Communicationst.

Előzmények

  • 1996. július 26.

    Az AT&T, az Egyesült Államok egyik legnagyobb szolgáltatója és a Microsoft szerződést kötnek az Internet Explorer 3.0 népszerűsítése céljából. A megállapodás értelmében az AT&T WorldNet Service szolgáltatása része lett az előtelepített gépeken a Windows 95-nek, a WorldNet Service pedig az Internet Explorert kínálta a fogyasztóknak CD-n. Ez a szerződés komoly veresenyhátrányba hozta az akkor épp felfutóban lévő Netscape-et.

  • 1995. június 21.

    Egy máig tisztázatlan tartalmú tárgyalás során a Microsoft vezetői felajánlják az akkor a csúcsidőszakát élő Netscape irányítóinak, hogy befektetőként beszállnának a cégbe, emellett egy igazgatótanácsi helyet is kínáltak nekik. Jim Clark, a Netscape ötletgazdája visszautasította az ajánlatot, s a versenykorlátozó törekvésekre hivatkozva jelentették a történteket az igazságügyi minisztérium trösztellenes osztályának.

  • 2002. június 5.

    Közel négyéves fejlesztés és számtalan előzetes tesztverzió kiadása után megjelent a Mozilla 1.0. Az internetes csomagot azt követően kezdték el fejleszteni, hogy 1998-ban a Netscape közzétette a Communicator forráskódját. A sors iróniája, hogy ebből végül egyetlen sor sem került a szoftverbe, mert a programozók egy új, fürgébb motor, a Gecko megírása mellett döntöttek. A Mozilla elnevezés a Mosaic killa (Mosaic-gyilkos) szókapcsolatból származik, és eredetileg a Netscape Navigator kódneve volt.