1991. február 1.

Négy Softdisk-alkalmazott, John Carmack és John Romero programozó, Tom Hall játéktervező és Adrian Carmack rajzművész Dallasban megalapítják az id Software videojáték-fejlesztő céget. A 2009 óta a ZeniMax Media tulajdonában lévő vállat nevéhez többek között olyan játékok fűződnek, mint a Commander Keen, a Wolfenstein, a Doom, a Quake és a Rage.

id Software
A cég tagjai a hősidőkben: John Carmack, Kevin Cloud, Adrian Carmack, John Romero, Tom Hall, Jay Wilbur
Forrás: Wikipedia

Azóta történt

  • 1962. február

    Steve Russell megírja a Spacewar! című játék első verzióját egy DEC PDP-1-es számítógépen. A programban két ellenséges űrhajó – a nevük: a tű és az ék – harcolt egymással a világűrben, a cél az ellenfél megsemmisítése volt. Bár korábban is készült grafikus megjelenítést használó játék komputeren, fejlett interaktivitása és alapos kidolgozottsága miatt a Spacewar!-t tartják az első valódi számítógépes játéknak.

  • 1943. február 5.

    E napon született Nolan Bushnell, aki 1972-ben 500 dolláros tőkével megalapította a videojáték-ipar legendás cégét, az Atarit (ez a szó a go játékban használatos bemondás, kb.: Sakk!). Első termékük a PONG nevű ügyességi játék volt, de az azóta klasszikussá vált Pac Man vagy Space Invaders is hozzájuk köthető. Az addigra már roppant sikeres céget Bushnell 1976-ban eladta a Warner Communicationsnek.

  • 1992. május 5.

    Az id Software kiadja a DOS alatt futó Wolfenstein 3D című játékot, a PC-re írt első FPS-t (first-person shooter). A II. világháborús környezetben játszódó programban a játékosnak egy amerikai katona bőrébe bújva kell kimenekülnie egy német erődítményből. A sztori nem eredeti, az öt évvel korábban megszűnt Muse Software Castle Wolfenstein című videojátékából származik, melynek jogait az id Software megvásárolta.