1990. május 22.

Bill Gates New Yorkban ünnepélyes keretek között (a nyitónapra 3, a teljes reklámkampányra összesen 10 millió dollárt költött a cég) bemutatja a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 3.0-t. A program továbbfejlesztett 16 színű grafikát, jobb teljesítményt és az Intel 386 processzor teljes támogatását foglalta magában, helyet kapott benne a programkezelő, a fájlkezelő és a nyomtatásvezérlő; teljesen újraírták az alkalmazásfejlesztő-környezetet.

Azóta történt

  • 1993. május 24.

    Egy Atlantában rendezett konferencián a Microsoft bemutatja a Windows NT operációs rendszert. A vállalatoknak szánt, hálózati megoldásokat tartalmazó program már nem a DOS-ra épült, kezdő ára 495 dollár volt. Nevének eredete máig bizonytalan, a Microsoft hivatalosan a New Technology változat mellett állt ki.

  • 1988. május 27.

    Kevesebb, mint egy évvel a Windows 2.0 kiadása után a Microsoft piacra dobja a grafikus felhasználói felület új verzióját, két változatban: Windows/286 2.10, illetve Windows/386 2.10. Ezek a programok néhány speciális képességükben hoztak javulást azzal, hogy kihasználták az Intel 80286-os és az Intel 80386-os processzorok lehetőségeit.

  • 1993. június 1.

    Egy amerikai bíróság az Apple által a Hewlett-Packard és a Microsoft ellen indított perben első fokon úgy döntött, hogy a Microsoft nem sértette meg az Apple szerzői jogait, mivel a Windows grafikus felhasználói felületének elemeiből 90 százalék abból a licencből származik, melyet a Microsoft 1985-ben megvásárolt az Apple-től.

  • 1981. június 25.

    A hat évvel korábban gründolt Microsoft átalakul magánkézben lévő vállalattá, amelynek elnöke Bill Gates, elnökhelyettese pedig Paul Allen. Az ezek után Microsoft Inc. néven működő céget Washington államban jegyzik be.

Előzmények

  • 1983. május 2.

    A Microsoft a Word alkalmazás első változatának bejelentésével egy időben vezette be a grafikus felületű program kezelésének megkönnyítésére kialakított első egerét, a Microsoft Mouse-t is. A kétgombos, viszonylag primitív eszközből közel 100 ezer darabot gyártottak, de csak körülbelül ötezret tudtak belőle eladni, míg 1985-ben piacra nem dobták az egér jelentősen átalakított változatát.