Adatátviteli rekordot állítottak fel Észak-Amerikában

Hirdetés

Kutatók új adatátviteli világrekordot állítottak be, mely segíthet a következő generációs, nagy sebességű hálózati technológiák elterjedésében. A seattle-i SuperComputing 2011 (SC11) konferencián – mely egyébként november közepén volt – a nemzetközi csapat 186 Gbps-es átviteli sebességet ért el egy nagy kiterjedésű hálózaton. Ezzel a sebességgel naponta kétmillió gigabájt adatot lehet mozgatni, ami nagyjából 100 000 Blu-ray lemeznek (flm és extrák együtt) felel meg.

A kísérletben amerikai egyetemek – többek között a California Institute of Technology, a University of Victoria és a University of Michigan – fizikusai, számítógépes szakemberei és hálózati mérnökei vettek részt. A kutatók szerint az eredményük segíthet abban, hogy a jövőben akár kontinensek között is megoldható legyen az átlagember számára talán nem is felfogható mennyiségű adatok mozgatása.

A 186 Gbps-os adatátviteli rekord egyébként úgy jött össze, hogy egy 100 Gbps-os vonalon Kanadából 98 Gbps sebességgel küldtek adatokat a Washington állambeli Seattle-be, miközben ezzel párhuzamosan visszirányban 88 Gbps adat mozgott. A korábbi rekordot (119 Gbps-ot) 2009-ben állította fel a csapat.

Azóta történt

Előzmények