1860. február 29.

New Yorkban megszületett Herman Hollerith, német származású amerikai statisztikus, feltaláló. A bányamérnökként végzett Hollerith a népszámlálás eredményeinek automatizált összesítése céljából fejlesztette ki lyukkártya-feldolgozó gépét 1886-ban. A tökéletesített gép gyártására hozta létre a Tabulating Machine Companyt, az IBM egyik elődjét.

Herman Hollerith 1860-1929
[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények

  • 1924. február 14.

    A Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) e napon változtatott nevet, s ettől kezdve úgy hívták: International Business Machines Corporation, rövidítve: IBM. A ma a világ legnagyobb vállalatai közé tartozó cég legelső elődje Herman Hollerith Tabulating Machine Co. nevű vállalkozása (1896) volt, majd 1911-ben a cég egyesült a Computing Scale Co. of America, valamint a Time Recording Co. vállalatokkal, s így született meg a CTR.

  • 1889. január 8.

    Herman Hollerith megkapja a szabadalmat az általa kifejlesztett lyukkártya-feldolgozó gépre, amellyel az 1890-es amerikai népszámlálás adatait néhány hónap alatt sikerült feldolgozni. A korábbi cenzusnál a munka nyolc évig tartott.