1857. március 25.

Húsz évvel Edison találmánya, a fonográf előtt Édouard-Léon Scott de Martinville francia nyomdász és bádogosmester szabadalmaztatja a fonoautográfot, egy olyan eszközt, mellyel egy lámpakorommal bevont papírlapra rögzíteni ugyan lehetett a hangot, visszajátszani viszont nem. A világ legrégebbi hangfelvételét is fonoautográffal készítették, és ezt számítógépes technológiával sikerült hallgathatóvá tenni.

Fonoautográf - 1859
[+]

Azóta történt

  • 1851. május 20.

    Hannoverben megszületett Emile Berliner fizikus, az első gramofon és a barázdás hanglemez megalkotója. Készüléke a hengeres megoldást választó fonográf versenytársa volt. Berliner alapította a Deutsche Grammophon vállalatot és a brit Gramophone Co. Ltd.-t, és az ő nevéhez fűződik a legendássá vált His master’s voice kutyás embléma is.

  • 1903. június 29.

    Londonban megszületett a fiatalon, 38 évesen elhunyt Alan Dower Blumlein angol mérnök, aki számtalan területen alkotott maradandót. Blumlein legnevezetesebb, 1934-ben bejelentett munkájának a sztereó hangrögzítés és visszajátszás kidolgozása számít, de 128 szabadalma között bőven akad távközlési, televíziós és radarfejlesztés is.