1903. június 29.

Londonban megszületett a fiatalon, 38 évesen elhunyt Alan Dower Blumlein angol mérnök, aki számtalan területen alkotott maradandót. Blumlein legnevezetesebb, 1934-ben bejelentett munkájának a sztereó hangrögzítés és visszajátszás kidolgozása számít, de 128 szabadalma között bőven akad távközlési, televíziós és radarfejlesztés is.

Blumlein
Felül Blumlein

Előzmények

  • 1857. március 25.

    Húsz évvel Edison találmánya, a fonográf előtt Édouard-Léon Scott de Martinville francia nyomdász és bádogosmester szabadalmaztatja a fonoautográfot, egy olyan eszközt, mellyel egy lámpakorommal bevont papírlapra rögzíteni ugyan lehetett a hangot, visszajátszani viszont nem. A világ legrégebbi hangfelvételét is fonoautográffal készítették, és ezt számítógépes technológiával sikerült hallgathatóvá tenni.

  • 1911. január 18.

    Érsekújváron megszületett Csicsátka Antal postamérnök, a segédvivős sztereórendszer feltalálója, az első magyar magnetofon (Vörös Szikra) megalkotója. Kisvállalatát 1949-ben államosították, ebből jött létre a Mechanikai Laboratórium. 1956-ban emigrált az USA-ba, ahol a GE-nél számtalan szabadalmat jegyzett. Angol szakmai beceneve a Mr. Audio volt.