Sorra tartóztatják le a brit adatlopási botrány gyanúsítottjait

Egy hete számoltunk be arról, hogy az Egyesült Királyság egyik vezető távközlési szolgáltatója, a TalkTalk bejelentette, hogy egy komoly következményekkel járó, nagy adatvesztést okozó támadás érte szervereiket, és valószínűleg több mint négymillió ügyfelük személyes adatait szerezték meg a behatolók – név, cím, születési idő, e-mail cím, telefonszám, hitelkártyaadatok és/vagy banki adatok. És ami a legfontosabb: „Nem minden adat volt titkosítva” – írta a TalkTalk figyelmeztetésében.

A történtek súlyosságát jelzi, hogy a hatóságok igen nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást, és a múlt héten már két fiatalt is őrizetbe vettek – egyiküket Londonban, a másikat Észak-Írországban. A hétvégén érkezett a hír, hogy újabb gyanúsítottra csaptak le: egy 20 éves férfit tartóztattak le Staffordshire-ben. Mindez arra utal, hogy nem véletlen betörésről lehetett szó, hanem egy előre megszervezett akcióról.

Időközben a TalkTalk további részleteket osztott meg a nyilvánossággal a feltételezhető károkról. Ezek szerint kb. 21 ezer egyedi bankkártyaadatot, kb. 28 ezer hitelkártya adatait (ezt korábban tagadták), kb. 15 ezer születési dátumot, és kb. 1,2 millió ügyfél e-mail címét, nevét és telefonszámát szerezték meg a behatolók.

A TalkTalk egyébként nem kapkodta el: sajtóközleményben ugyan már korábban jelezték, de csak a napokban keresték meg egyenként az érintett felhasználókat, hogy figyelmeztessék őket a lehetséges veszélyekre.

Nagy-Britanniában a múlt héten egy másik, sokkal kisebb volumenű, de fájdalmas kibertámadás is történt, ugyanis a Vodafone is bejelentette, hogy kibertámadás áldozata lettek, és 1827 ügyfelük személyes adatait biztosan ellopták.

Azóta történt

Előzmények