Vasárnapi csetresz: a Google-tól a székugró Bill Gatesig

Google Media Server, UndeleteMyFiles

Az elmúlt egy-két hét apró újdonságai között – nem meglepő, bár néha már talán fárasztó, de – a Google szinte követhetetlen innovációs tevékenysége természetesen szerepel. Kezdjük tehát velük.

A Google Media Server és az iGoogle új felülete

A Google távlatilag elképesztő méretű és bátorságú webes koncepciója újabb két elemmel bővült: egy jelentősebbel, és egy „aprósággal”..

A hét végén indult el a fontosabb, az úgynevezett Google Media Server nevű szolgáltatás, melyet a Google Desktop nevű alkalmazásra építettek, annak egy új kiegészítője – vagyis futtatásához szükség van a Google Desktopra. A többek között a számítógépünkön lévő tartalmak szervezését célzó Google Desktop már bevezetése óta képes menedzselni (vagyis összegyűjteni és indexelni egy webes felületen) a gépünkön található médiafájlokat, lehetővé teszi ezek webes kezelését, megosztását. Az új – egyelőre még csak Windowson működő – eszköz pedig azt engedi meg, hogy az indexelt médiafájlok megjelenhessenek minden olyan, a PC-hez csatlakoztatott eszközön, melyek támogatják a UPnP (Universal Plug and Play) protokollt, tehát a számítógépen tárolt képeinket, videóinkat megnézhetjük, zenéinket meghallgathatjuk például egy digitális televízión, de a szoftver együttműködik például a PS3 vagy az Xbox 360 játékkonzolokkal is. A program emellett lehetőséget ad a Picasa-albumok és a YouTube videóinak külső eszközre küldésére is. A Google e lépése – ha kissé más koncepcióból indulva is – erősen emlékeztet az oly sokszor emlegetett otthoni szórakoztató médiacenter elvére, melyet mind a Microsoft, mind az Apple nagyon komolyan támogat. S bár e szolgáltatás valódi erényei – a régebbi hardverek miatt – még sokak számára nem elérhetőek, a Google a jövő egyik fontos technológiáját látja benne.

Ehhez képest kisebb jelentőségű az, hogy az áprilisban beígért, azóta zárkörű tesztelés alatt lévő új iGoogle felület nemsokára elérhető lesz. A közösségi oldalak megjelenítéséhez közelítő új szerkezet a kezelhetőséget javította, némi átstrukturálással, a csevegés megkönnyítésével, a kapcsolódó Google-szolgáltatások egyszerűbb elérésével. Az új felület nyilvános tesztelőinek számát fokozatosan bővítik, s a tervek szerint még a nyáron a nagyközönség is kipróbálhatja..

iGoogle

UndeleteMyFiles

Bár az a legjobb módszer, ha nap mint nap figyelünk az archiválására, s minden dokumentumunkról, levelünkről, zenénkről stb. készítünk biztonsági másolatokat, azért előfordulhat, hogy egy egyedi példányt letörölünk. Ilyenkor jól jöhet egy helyreállító program. Ezekből számtalan van, ingyenes és fizetős egyaránt. Egy ilyen ingyenes program az UndeleteMyFiles, mely egészen kiválóan oldja meg az alapfeladatokat. Roppant nagy előnye, hogy mindössze két lépésben visszanyerhetjük véletlenül vagy egyéb ok miatt letörölt anyagainkat. Beleépítettek egy keresőt is, mely abban segít, hogy ne kelljen minden eltüntetett tartalmat visszaállítani, ha csak egyetlen fájlt szeretnénk visszakapni. A File Wiper nevű funkció pedig azt biztosítja, hogy a visszaállítás lehetősége nélkül töröljünk valamit. Különösen hasznos lehet a levelezések mentésére és visszaállítására szolgáló eszköz – bár sajnos a támogatott kliensek között nincs ott a Thunderbird..

UndeleteMyFiles

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények