Letölthető a Microsoft virtuális csillagvizsgálójának tesztverziója

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Microsoft még a hónap vége előtt el kívánja indítani a WorldWide Telescope nevű ingyenes szolgáltatását, mely roppant hasonló a Google Earthbe integrált Google Skyhoz, s ez nem véletlen, hiszen Redmondban e területen is fel kívánják venni a versenyt egyik legnagyobb riválisukkal. Úgy tűnik, az ígéretet komolyan kell venni, mivel a WorldWide Telescope tesztverziója tegnaptól már elérhető és kipróbálható.

Mars
A Mars

Az egyik ötletgazda, a tavaly eltűnt Jim Gray emlékének ajánlott program adatbázisában jelenleg 12 terabájtnyi anyag található, melyek közül a képeket a világ nagy csillagvizsgálóinak teleszkópjai szolgáltatják (a Hubble űrtávcső – mely a Google Skynak is az egyik fő kiszolgálója –, a Chandra X-Ray obszervatórium és a Spitzer űrteleszkóp).

Szaturnusz
A Szaturnusz

A szolgáltatás használatához szükséges programot a WorldWide Telescope honlapjáról lehet letölteni. Tesztverzióról lévén szó, a telepítés után elindított program még messze nem tartalmaz minden tervezett lehetőséget, de már most is igen sok ajánlat közül válogathatunk. Az égi objektumok között kategorizálva is lehet keresni, de válogathatunk a különböző obszervatóriumok képei között is. A kiválasztott célpontra a szoftver automatikusan elnavigál, de az egér vagy a billentyűzet segítségével kézzel is lehet forogni, zoomolni, emellett előre felvett túrákra is nyílik lehetőség.

Ursa Maior
A Göncölszekér

Jim Gray hajdani munkatársa, a Johns Hopkins Egyetem asztronómiaprofesszora, Szalay Sándor (Alexander Szalay) lelkendezve méltatta a projektet, s elmondta azt is, a WorldWide Telescope egy nagyobb program része (Virtual Observatory), s a nagy nyilvánosság számára készült verzió mellett kifejlesztettek egy szakembereknek szólót is a csillagászati munka során gyűjtött adatok vizuális megjelenítésére. A WorldWide Telescope felhasználói felületét Curtis Wong, számtalan hasonló vállalkozás (multimédiás CD-ROM-ok, interaktív könyvek, online művészeti kiállítások stb.) felkapott fejlesztője tervezte, aki 1998 óta dolgozik a Microsoftnál.

Azóta történt

Előzmények