Valamire készül az NVIDIA, támad az okosdolgok sötét oldala

Felkészül: NVIDIA; feladja: Intel; felbukkan: VIA

Egye inkább közeledünk egy fontos kiállításhoz, a tajvani Computexhez, ahol minden gyártó, aki él és mozog, jelen lesz valami újdonsággal. Ez azzal jár, hogy ugyanezen gyártók szép lassan kezdik elzárni a hírekkel kapcsolatos csapokat, hogy az újdonságokat majd Tajpejben mutathassák be. Ennek hatása már érződik, de több vállalat is menti a helyzetet, köztük az NVIDIA, ahol most terveznek élőben bejelentés tenni. Vélhetően termékújdonságokat fognak itt bemutatni, és nem a Samsung elleni hosszas jogi csatározás lezárásának eredményét fogják ecsetelni.

Hogy a mai bejelentés befolyásolja-e a majd a VGA-piacot, az egyelőre nyitott kérdés, de az biztosnak tűnik, hogy az igazi tűzijáték csak a Computex után kezdődik, amikor már mindkét gyártó és a partnereik is túl vannak a várható újdonságok bemutatásán. Addig is be kell érni a drivereket érintő bejelentésekkel, amiből sem az NVIDIA, sem pedig az AMD részéről nem volt hiány az elmúlt napokban.

De nem henyéltek az Intelnél sem az elmúlt napokban, ahol a Kaby Lake processzorokkal kapcsolatosan szórtak el infómorzsákat, majd elérhetővé tették a BGA tokozású Skylake processzorokat, végül pedig azt is bejelentették, hogy felhagynak az ultramobil piacra szánt termékek fejlesztésével, gyártásával, így az ide szánt Atom SoC-okkal is.

Míg az Intel kifele tart az ultramobil piacról, addig más gyártók pontosan ebben a szegmensben, vagy kifejezetten ARM-vonalon próbálnak szerencsét. A ma már PC-s központi egységek tekintetében súlytalannak számító VIA is itt találta meg a békét, noha most úgy tűnik, ismét előrukkolnak egy hagyományos (BGA-s) nyolcmagos CPU-val, de ezt kifejezetten egy piac számára címezik. A korábban MIPS-re építő Cavium is átpártolt az ARM architektúrára, és most 1-24 magos, gyorsítókkal kitömött SoC-okkal bombázza a szerverpiacot.

Visszafogottabban muzsikáltak a szórakoztatóelektronikai és a fotós iparág résztvevői is, de azért érdemes egy pillantást vetni a kínai Hisense 75 hüvelykes, 4K felbontásra képes, HDR-kompatibilis tévéjére, ami kategóriájában abszolút megfizethetőnek számít, és a Panasonic megmagyarázhatatlanul drága televíziójára is. Fotós oldalról az autofókuszos Samyang objektíveket ajánljuk, illetve egy jó hírrel is szolgálunk a Fujifilm márka rajongóinak.

Mindenki titkosít, jelszót lop vagy űrbe megy

Ezen a héten is sokat foglalkoztunk az információbiztonsággal. Onnan indultunk, hogy az amerikai hírszerzés igazgatója szerint az egykori NSA alkalmazott, Edward Snowden megpörgette az idő kerekét, neki köszönhetően hét évvel előbbre jár a kereskedelmi titkosítóipar, mint azt a hatóságok várták. Azért elképesztő biztonságról nem beszélhetünk, állítólag 273 millió ember adatait lopták el a bűnözők, ennek apropóján bemutattuk a legismertebb jelszógenerálási módokat, és biztatunk mindenkit a rendszeres cserére, illetve a többfaktoros azonosítás használatára.

A titkosításnak van egy kevésbé közkedvelt formája is, ezt a zsarolóvírusok használják, és nem értünk van, hanem ellenünk irányul. Az ESET kutatói annak jártak utána, hogy a nagyon elszaporodott váltságdíj-követelő károkozók közül melyeket lehet kijátszani publikusan elérhető megoldásokkal. A Paksi Atomerőmű kommunikációs vezetője pedig arról számolt be lapunknak, hogy a németországi vírusfertőzéshez hasonló miért nem történhet a magyarországi erőműben.

Az okosdolgok világának sötét oldalán olyan harmadik féltől származó alkalmazások állnak, amelyek engedély nélküli tevékenységeket végeznek, nem titkosított csatornákon kommunikálnak, vagy nem kizárólag a kliens és az egység között, hanem egy szervert is beiktatva szivárogtatnak információkat. Az IEEE biztonsági konferenciára készülő kutatók okoszárak belépési kódjait szerezték meg, füstriasztást okoztak, majd néhány tanácsot adtak, milyen területeken kellene változtatni az IoT rendszereken.

Ismeretlenek megint térdre kényszerítették a kormany.hu oldalát; a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint két egymást követő napon is túlterheléses támadással kellett szembenézniük az állami informatikusoknak, ezért felkészültek a további próbálkozások kivédésére. A világ legfiatalabb etikus hackere címet mindeközben egy tizenhárom éves sráctól átvette az a tízéves finn fiú, aki az Instagramban talált sebezhetőséget. 2,7 millió forintot ért a felfedezés, amiből kerékpárt, labdát és új számítógépet vesz.


[+]

A héten már olcsóbban lehetett roamingolni az Európai Unió területén, jövő nyáron pedig teljesen eltörlik a barangolási díjakat, jelentette be a digitális piacért felelős uniós biztos. Már csak pár hónapig lehet ingyen frissíteni Windows 10-re, de úgy tűnik, hogy aki akart, az már megtette. Sőt, évek óta először 90 százalék alatt van a Windows részaránya a PC-s piacon, az OS X pedig megközelítette a tíz százalékot. Szintén érdekes (bár egy ideje már látszott), hogy a Google Chrome az asztali böngészők között átvette a vezető szerepet az Internet Explorertől.

Az Apple digitális asszisztensét is fejlesztő csapat már egy ideje saját megoldáson dolgozik, azt ígérik, a Viv névre keresztelt mesterséges intelligencia komplex feladatok megoldására is képes lesz azáltal, hogy feldarabolja a kérdéseket, és külön értelmezi az egyes részleteket. Csak aztán nehogy úgy járjanak vele, mint a Google az önvezető autóval, ami egy YouTube felhasználónak köszönhetően randalírozott Los Santosban.


(forrás: Mike Killian / AmericaSpace) [+]

A retró kedvelői az elmúlt napokban ismét kincsekre bukkanhattak, hiszen bemutattuk a bankkártya méretű Raspberry Pi képességeit, amint régi konzolokat emulál, és 8-16 bites játékokat futtat. A másik véglet a SpaceX csapata, akik egy japán műholdat állítottak pályára, és bár ők sem hittek benne, a Falcon 9 első fokozata sikeresen landolt az előkészített drónhajón.

Blogoló: Acer, Fujitsu

Április legvégén New Yorkban jártunk az Acer hagyományos, éves sajtótájékoztatóján, ahol idén is rengeteg új terméket mutattak be. A seregszemlét egy érdekes megoldás, az Xplova X5 nyitotta, ami egy speciális, kerékpárosoknak szánt miniszámítógép. Utána jöttek sorra a Liquid családba tartozó fitnesz karperecek és okostelefonok. Láthattuk az új Iconia Tab 10 táblagépet is, ami a szokásos paraméterek mellett a hangra gyúr. A tízhüvelykesnek Full HD felbontású képernyője, MediaTek MT8163A rendszerchipje, 2 GB memóriája és Android 6.0 operációs rendszere van.


Notebookok terén igazi újdonság az Aspire S 13. Láttunk már korábban is 13,3 hüvelykes, Skylake processzoros, Full HD felbontású IPS paneles kijelzővel szerelt, vékony notebookot, de nem ilyen alacsony, 699 dollárról induló tervezett árral. Természetesen érkezett új Chromebook is, amit nagyon elegánsra szabtak, de sajnos elődeihez hasonlóan várhatóan nem jut el a hazai piacra. A frissített Aspire és TravelMate modellek viszont biztosan eljutnak Magyarországra. Az új Aspire F családdal már volt alkalmunk korábban megismerkedni, az E modellek új AMD processzorokat és grafikus alrendszert kapnak, az R15 pedig Skylake CPU-val frissül, akárcsak a TravelMate 658P.


Nagymértékben, összesen nyolc modellel bővült az Acer amúgy sem szegényes projektorkínálata; minden kategóriában tálaltak valami újdonságot. A legérdekesebb a cserélhető lencsés F7 sorozat, amit különböző vetítési távolsághoz lehet igazítani, fényárama pedig eléri az 5-6000 ANSI lument. Lejjebb az sRGB és Rec.709 színteret is lefedő A sorozat jön, LED fényforrással pedig két modellt kapunk, közülük az egyik hordozható.

A Fujitsu blogban a Celsius munkaállomások és Primergy szerverek bemutatása után a hardvertől kicsit a technikai részletek bemutatása felé fordultunk. Leírtuk, milyen energiatakarékossági és ergonómiai, illetve kényelmi megoldásokat használ a japán vállalat számítógépeinél és a hozzájuk tartozó perifériáknál. Szintén érdekes hír, hogy a Fujitsu ismét, zsinórban negyedszer került fel a Fortune magazin legjobb vállalatokat összegyűjtő listájára.

Új technológiát is bemutattunk a vállalattól, mégpedig az optikai adatátvitellel kapcsolatban. Ezen a téren a 400 Gbps-os sebesség nem számít olyan letaglózónak, sokkal nagyobb tempót is összehoztak már, ám a Fuijitsu megoldásában az a különleges, hogy nem valami drága, kísérleti technikát, hanem a ma üzemben lévő, lassabb, 100-200 Gbps-os infrastruktúra mára viszonylag olcsón kivitelezhető komponenseit használták egy ügyes kódolási kiegészítéssel.

Videós hírösszefoglalók

-szp-, 04ahgy, abu85, Rage23, rudi