Az évtized legnagyobb dobása lehet a Viv

A Siri alkotói megint egy mesterséges intelligencián alapuló mobilos személyi asszisztenssel jelentkeznek. Komplex feladatmegoldásra hangolták.

A 2010 óta Apple-tulajdonban lévő Siri személyi asszisztenst megalkotó vállalkozás alapítója, Dag Kittlaus és csapata hétfőn, az amszterdami TNW konferencián fogják bemutatni legújabb fejlesztésüket, a Viv nevű platformot, melyet egy fejlett AI-rendszer támogat – írja riportjában a The Washington Post.

A norvég származású mérnök a felvásárlás után egy ideig még az Apple-nél dolgozott, segítette a Siri integrációját és továbbfejlesztését, majd barátaival és kollégáival megalapította a Viv Labs nevű vállalkozást, hogy az új platformnak hátteret adjanak.

A Viv a beszámoló szerint egy olyan asszisztens, mely képes taxit, virágot, pizzát rendelni, kezeli a lakás világítását stb. Ez hasonló, mint az Amazon Alexa nevű rendszere, de a Viv alapítói szerint annál sokkal több, ugyanis a hasonló asszisztensek csak egyszerű kérdésekre tudnak válaszolni, egyszerű utasításokat tudnak végrehajtani, míg az ő rendszerük képes tanulni, hogy bonyolultabb kérdésekre is tudjon választ adni. Mint a Viv egyik alapítója korábban a Wirednek elmondta, pl. a Google Now képes arra válaszolni, hogy „Hol született Abraham Lincoln?”, illetve arra is, hogy – amikor megkapjuk a város nevét – „Hányan élnek ebben a városban?”, de arra nem, hogy: „Hányan élnek abban a városban, ahol Abraham Lincoln született?”

A Viv ezt úgy oldja meg, hogy minden egyes feladathoz új kódot generál: ha egy olyan komplex kérdést vagy utasítást kap, melyet abban a pillanatban nem tud megoldani, akkor egyedi programot ír, hogy harmadik felektől összeszedje az információkat, majd ezek alapján végrehajtsa a feladatot. A Post riportjában egy tesztről számolnak be, ahol a kizárólag hanggal vezérelt Viv a Google keresőjének használata nélkül teljesített egy bonyolult pizzarendelést, ahol már az alapkérés is összetett volt, majd ezt a megrendelők többször módosították az asszisztens segítségével.

Ehhez szükséges, hogy nyitott platform legyen, így a különböző vállalkozások és szolgáltatások hozzákapcsolódhatnak, megoszthatják adataikat a Vivvel. A felhasználó számára ez azért lenne könnyebbség, mivel nem lenne szükség az egyes szolgáltatásokhoz külön alkalmazást használni, mivel a nagy rendszer biztosítja az összekapcsolódásokat. Vagyis nem kellene alkalmazásokat letölteni és telepíteni, eltűnnének a közvetlen webboltokhoz kötések, nem lenne szükség a számtalan jelszóra stb.

A Viv eddig több mint ötven partneri szerződést kötött, például az Uberrel, virágot házhoz szállító szolgáltatással stb., és folynak a tárgyalások médiavállalatokkal, autógyártókkal stb.

A négy éve alapított vállalkozás platformja roppant ígéretesnek tűnik – írja a Post –, ugyanis a hasonló technológiákat fejlesztők közül belső források szerint már a Google és a Facebook is tett felvásárlási ajánlatot, sőt Mark Zuckerberg közvetetten, egy befektető cégen keresztül támogatja is a projektet.

Azóta történt