Arab csodavárosok a sivatagban

Tudásközpontok, ipari centrumok nőnek ki a földből

A jelenlegi négy legnagyobb fejlesztés:

Knowledge Economic City (KEC)

Ezt a tudományos és kutatói központot Medinában építik, s a királyság technológiai szívévé szeretnék fejleszteni. A projekt mintegy 8 milliárd dollárba kerül, s körülbelül 20 ezer munkahelyet teremt. Két legfontosabb egysége az információtechnológiai egyetem, illetve az iszlám tudományok központja lesz. A városban 4,8 millió négyzetméteren 150 ezren élnek majd.

Prince Abdulaziz bin Mousaed Economic City (PABMEC)

Ez a 156 négyzetkilométer alapterületű központ 720 kilométerre északra fekszik a fővárostól, Rijádtól, Hail történelmi jelentőségű városa mellett. A PABMEC megvalósítása szintén 8 milliárd dollárba kerül, s előre láthatólag 2016-ra fejezik be. A saját repülőtérrel és vasúttal rendelkező városnak várhatóan 80 ezer lakója lesz.

Diplodocs

Jizan Economic City (JEC)

A JEC az ország második legnagyobb városától, Dzsiddától 725 kilométerre fekszik délre a Jazan régióban, s Abdullah király városához hasonlóan komplex ipari, gazdasági, kereskedelmi, oktatási központ lesz (bár itt az ipari üzemek dominálnak inkább), melynek kikötőjében saját sólepárló üzemet, energiaigényének kielégítésére pedig saját 4000 megawattos erőművet építenek.

Diplodocs

King Abdullah Economic City (KAEC)

Az Abdullah szaúdi királyról elnevezett gazdasági város 2020-ra készül el teljesen, s a várakozások szerint a Manhattannél háromszor nagyobb alapterületű helyen másfél-kétmillió ember fog élni, dolgozni a lehető legmodernebb technológiai körülmények között.

A KAEC-et nagyszerű helyen építik fel: a Vörös-tenger partján, az egyik legfontosabb tengeri kereskedelmi út mentén, közel az arab világ szent városaihoz, Mekkához és Medinához, illetve nem messze a különösen gazdag, három és fél millió lakosú Dzsiddától, Szaúd-Arábia második legnagyobb városától. A közel 8 milliárd dolláros költséggel megvalósítandó városban 4,5 millió négyzetméternyi parkot, 42 kilométer sétálóutat, 11 kilométernyi vízparti sétányt terveznek, a 14 kilométernyi természetes tengerparton 5 jachtklub működik majd.

A projektet a külföldi befektetések felgyorsításáért felelős állami szervezet, a SAGIA (Saudi Arabian General Investment Authority) koordinálja, az építészeti tervezést négy nagy amerikai cég végzi, a kivitelező a dubaji kormányzati irányítás alatt álló Emaar Dubai, a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő részvénytársasága, mely Dubaj és az Egyesült Arab Emirátusok területén kívül több közel-keleti államban is jelentős ingatlanberuházásokban vesz részt.

A KAEC hat nagy területre oszlik: ipari zóna, kikötő, oktatási zóna, üzleti központ, lakóövezet, illetve vendéglátóhelyek a tengerparton. Az első 1500 lakóegységet már a terv bejelentése után eladták, s az első üzletek már a jövő év elején kinyithatnak, az oktatás pedig 2009 végén indul, így a családok akkor költözhetnek a városba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények