Hirdetés

A routerek társasági élete

Rejtett összefüggések

Rejtett összefüggések

A megoldás kulcsa Boguñá szerint az információ „rejtett bitjeinek” felismerése lehetne, amely segítene a routereknek döntést hozni, hová küldjenek egy specifikus adatcsomagot. Milgram kísérleteiben ugyanis az alanyok ilyesfajta információkat használtak fel a levelek továbbításához: ahelyett, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott barátjuknak küldték el volna a levelet, először felmérték a személyt különféle kritériumok alapján, mint például annak foglalkozása, e módon megpróbálva közelebb jutni a célszemélyhez.

Boguñá és kollégáinak munkája arra a problémakörre fókuszál, miként lehetne felismerni, azonosítani és kihasználni a rejtett információkat más hálózatokban. Az internetes routing esetében például a router fizikai helyének vagy az utolsó információcsomag típusának meghatározásával képesek lehetnénk megtalálni azt a kulcsot, amelynek segítségével az információt úgy továbbíthatnánk a célállomásra, hogy nem kellene az egész hálózatot előzetesen feltérképeznünk.

Six steps

Kleinberg szerint ez a munka „egy nagyon elegáns lehetséges megközelítés azon alapstruktúrák felfedezésének irányába, amelyek a tényleges navigálhatóságot teszik lehetővé a fizikai hálózatokban. A munkacsoport technikája magában rejti a potenciált arra nézve, hogyan vezethetünk be újfajta routing megvalósításokat a globális információ helyi stratégiára történő cseréjével, amelyek eddig rejtve maradt összefüggéseket, mechanizmusokat követnek.”

John Crowcroft, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint azonban túl korai lenne még kijelenteni, hogy Boguñá-csoport megközelítése működni is fog. Azzal együtt, hogy a kutatók jó munkát végeztek Kleinberg elméleti modelljének alkalmazásával, a valóság egyéb kényszereket is magával hordoz, mint például az alkalmazások sajátos egyéni követelményei. Mindezek ellenére ez a kutatási irány mindenképpen további vizsgálódásra érdemes.

Boguñá úgy véli, a munkája egyelőre még gyerekcipőben jár. A következő lépésben kollégáival igyekeznek majd meghatározni, miféle eddig rejtve maradt összefüggéseket, mechanizmusokat lehetne alkalmazni az internetes routing területén. A további kutatások várhatóan számos évet emésztenek majd fel.

(Forrás: Technology Review)

Azóta történt

  • Itt a világ első 100 gigabites routere

    A gyártó Juniper szerint a még nem véglegesített szabványt támogató eszközök iránt már most nagy az érdeklődés a szolgáltatók részéről.

  • Baj van az internettel?

    A világháló egyik atyjának tartott guru szerint a hálózat alapját adó routerek nem tudnak lépést tartani az adatforgalom gyors bővülésével. Tényleg új koncepció kell?

  • Egy kínai szolgáltató meghackelte az internetet

    A vélhetően nem szándékosan okozott, rövid ideig fennálló probléma több tízezer hálózatot, az internet körülbelül 10 százalékát érintette.

Előzmények