Pinnacle Studio: Vágjunk bele!

A Pinnacle visszavág

Akinek videokamerája van, és szívesen használja is, az gyakran szembesülhet azzal, hogy a felvételek csak egy fiókban vagy a merevlemezen porosodnak, de nem nézi meg őket senki. A rengeteg felvétel csak egy archívum, melynek lineáris videofelvételeire igazából senki sem kíváncsi. Pörgős, színes, izgalmas képek ömlenek a médiából, melyek megemelték az átlagember ingerküszöbét: a szimpla, totyogós babajelenetek már nem elég jók. De ezeket az anyagokat is fel lehet dobni zenei aláfestéssel, feliratokkal és jó vágással. E feladatokat ma már az otthoni PC-n is el lehet végezni. Ugyan több operációs rendszer is kínál alapból videovágó szoftvert, de ezek gyakran nem elég okosak, és más megoldás után kell nézni. Ilyenkor jöhet szóba cikkünk tárgya: a Pinnacle Studio Ultimate Version 11 szoftvercsomag.

Ilyen méretes és súlyos szoftveres dobozt még sosem láttunk. A tartalma 3 DVD, 1 CD, egy kézikönyv (angol), egy „első lépések” füzet magyar és más nyelveken, terméktámogatási információk és a slusszpoén: egy hatalmas, falméretű greenbox-lepel, melynek használatáról később külön is írunk.

Telepítés

A szoftver kizárólag második szervizcsomaggal megfejelt Windows XP-n vagy Vistán fut. A számára optimális gépben legalább 3200+ jelölésű AMD vagy 2,4 GHz-es Intel processzor, 1 GB (a Vista esetében 2GB) rendszermemória, 128 MB (Vistával 256 MB) videomemória található. Ezek nem kis igények, de a mai árak mellett már könnyen teljesíthetőek, főleg a szóban forgó szoftver árának fényében.

A pakk 4 lemezen érkezik, de a telepítőlemezek felmásolásának sorrendje nincs leírva, úgy kell kitalálni. Van egy főlemez, melyen a videoszerkesztő maga található (studio plus), van egy extra szoftvereket (például zeneszerkesztő) és pluginokat tartalmazó másik (studio ultimate), továbbá van egy studio bonus feliratú, melyre hang- és videoeffekt-gyűjtemény került. Hogy az élet ne legyen egyszerű, az utóbbihoz adnak még egy update-lemez is, melynek fontosságára („Ne indítsa el a szoftvert az update nélkül!”) szerencsére külön cetli hívja fel a figyelmet.

A telepítés ennek köszönhetően körülményes és lassú is: a lemezpakolgatással, a kötelező újraindításokkal, online aktiválásokkal könnyen 1-1,5 óra is lehet. Ennyi idő alatt egy operációs rendszert is fel lehet telepíteni... Tény viszont, hogy ennyi fáradságért rengeteg szolgáltatást kapunk.

S hogy mi fogad bennünket a telepítés után? A Pinnacle Studio Ultimate Version 11 NEW szó szerint birtokba veszi a gépünket. Először is a teljes telepítést választva a szoftver helyigénye (a dobozon feltüntetett 3 GB-tal szemben) csaknem 6 GB, amit mintegy 15 000 fájl foglal le magának. Megemlítendő még, hogy a program az operációs rendszerrel együtt indít néhány alkalmazást, így a programindítás után, fájlbetöltés nélkül is minimum 200 MB memóriát foglal le magának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények