Magyar 3D nyomtató, dráguló tévézés, PlayStation VR

VR eszközök és szervertechnológiák hete

A hét elején nem lehetett rá számítani, de a végére kiderült, hogy a VR- és a szerverpiac került előtérbe, így számos érdekes hír érkezett, ami megágyaz az ünnepi szezon előtti hardverrohamnak is.

A virtuális valóság piacán a legfontosabb bejelentésnek a Sony PlayStation VR startja számított, ami egyébként egy várt esemény volt, hiszen hónapok óta lehet tudni, hogy mikortól lesz elérhető a várva várt platform. A különálló VR headsetek között mostantól a Sony alternatívája a legolcsóbb, hiszen a PlayStation VR-be a belépő 700 dollár, de még a legjobb összeállítás is 900 dollárért vihető majd haza még az ünnepek előtt, így a japán cég ajánlata itt is nagyon erős.

A teljes PlayStation VR csomag
A teljes PlayStation VR csomag

Az Oculus is látja, hogy a Sony nagyon kedvező áron kínál erre a piacra belépőt, így a Facebook által birtokolt cég is bejelentett egy nagyon fontos fejlesztést. Új Oculus Rift ugyan nem jön az ünnepekre, viszont az aszinkron spacewarp technika segítségével csökkentik a VR gépigényét. Az Oculus emellett kínál egy olyan komplett csomagot is az ünnepi szezonra, amivel 1000 dollárra csökken a VR-be való belépő a PC-piacon, ami még mindig több a Sony ajánlatainál, de jóval alacsonyabb bármilyen korábbi PC-s VR csomagnál.

A legolcsóbb VR-hoz használható PC
A legolcsóbb, VR-hoz használható PC

A szerverpiacra rátérve a pezsgést a hírek mennyisége már láthatóvá teszi. A bejelentéseket az Intel kezdte, ugyanis bemutatták az Altera Stratix 10 FPGA-ját, amit egyelőre a kiválasztott partnerek érhetnek el, de a következő évben már ténylegesen is megjelenik. Ennél fontosabb hírnek számítottak a friss iparági összefogások, ugyanis megszületett a Gen-Z és az OpenCAPI konzorcium. Bár a két interfész nem ugyanarra a problémára reflektál, mindkét esetben a változásokra reagált az iparág, hiszen a fejlődés lassulása mellett szükségessé váltak új irányok.

Altera Stratix 10 FPGA
Altera Stratix 10 FPGA

Kiemelendő Kína is, amely országot az Egyesült Államok elzárta a nyugati technológiától, de a várakozások ellenére Kína ettől csak erősebb lett, így elkezdték a maguk útját járni, aminek ékes példája, hogy egyre jobban áll az első számú kínai szerverprojekt.

Szintén a szerverpiachoz kapcsolódik, hogy megjelent a Fujitsu ETERNUS AF termékcsalád, amely a tárolórendszerek piacán teljesen a flash tárolókra összpontosít.

Fujitsu ETERNUS AF
Fujitsu ETERNUS AF

A HP annyi bejelentést tett a héten, hogy egy teljes bekezdést lehet szentelni a cégnek. Hoztak 4K-s kijelzőt, méretes és dizájnos egybegépet, illetve frissítették néhány prémium notebookjukat, továbbá érkeztek új firmware-ek is egyes HP nyomtatókhoz, amelyek újra engedélyezik az utángyártott kellékanyagokkal való nyomtatást.

További fontos hírnek tekinthető, hogy jön a Samsung okosórákba szánt rendszerchipje, amely az Exynos 7 Dual nevet viseli és bivalyerősnek tűnik, legalábbis a megcélzott piacot figyelembe véve mindenképpen. Szintén a Samsunghoz kapcsolódó bejelentés, hogy érkeznek az ArtPC Pulse Premium Desktop jelzésű dizájnos PC-k, amelyek az Apple rövid időn belül ikonikussá vált kialakítását másolják. A Western Digital sem hagyta eseménytelenül a hetet, mivel a cég beolvasztja termékskálájába a SanDisk X400 és SSD Plus adattárolóit, rendre WD Blue és WD Green SSD néven.

KEF Gravity One
KEF Gravity One

A házimozitermékek piaca hozza szokásos formáját, így itt is volt pár friss bejelentés. Többek között a Philips különleges tévét küld az európai boltokba, illetve baráti árazású Hitachi 4K tévék érkeznek, de az igazi szenzációnak a KEF Gravity One nevű hangrendszer számít, amit a Porsche dizájnerei terveztek.

További hardveres hírek a cikk utolsó oldalán található videós hírösszefoglalónkban láthatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!