Ilyen lett az első LibreOffice

Writer és Calc

A szövegszerkesztő újdonságai

A Writer jól használható modulja a LibreOffice irodai programcsomagnak. Sok-sok dokumentumot készítettem a korábbi verzióival, és úgy vélem, hogy nagyszerű eszköz arra, hogy nagy terjedelmű, jól strukturált, stílusos dokumentumokat, leírásokat készítsen vele az ember. A LibreOffice-t már eléggé régóta tesztelem ahhoz, hogy ezeket a paramétereket a 3.3.0-s változat esetében is lemérjem, és megerősíthetem, hogy a régi erények megmaradtak, az újdonságok pedig gyorsan megszokhatók.

Az első favoritom a „Formátum” menüben keresendő, úgy hívják: „Címlap”. Sok felhasználói visszajelzést hallottam az első oldalak beszúrásának nehézségeiről, már ha olyan oldalról van szó, amelyik általános jellemzőiben (élőfej, élőláb, valamint az oldalszámozás) eltér a dokumentum többi részétől. Akik ismerik az oldalak formázásának nem túl bonyolult rejtelmeit, azok számára ez nem is jelenthet újdonságot, nem nagy ördöngösségről van szó. Azok számára, akik nem kívánnak ezekkel a bájos részletekkel foglalkozni, viszont ez a megfelelő megoldás: mindent beállíthatnak egy párbeszédablakban, és már el is készült a fedlap.

Számomra biztos hasznos lesz a „Navigátor” (F5) által megjelenített címsorok egymás alatt elhelyezkedő tagjainak elegáns kezelése, valamint az, hogy a szöveg nyelve két kattintással visszaállítható az alapértelmezett nyelvre. Az automatikus javítás lehetősége is okosodott, például figyelembe veszi a kis- és nagybetűket a szavak cseréjekor, valamint a számfelismerés – olykor felettébb zavaró – működése is megregulázható.

A fájlformátumokkal kapcsolatban is kapunk pár újdonságot. Első helyre kívánkozik honfitársunk, Vajna Miklós nagyszerű munkája, amely lecserélte az RTF-export öregedő és nem is túl jól működő megoldását, valamint megemlítendők a Lotus Word Pro és Microsoft Works fájlok betöltését biztosító importszűrők, valamint a Wordperfect-szűrő fejlesztései is.

Érdekes – és számomra hasznos – lehetőség a „Fájl” menü „Küldés” almenüjéből elérhető „MediaWikire” lehetőség, amellyel MediaWiki rendszert használó wikibe tölthetünk fel könnyedén tartalmakat.

A táblázatkezelő újdonságai

Nem kétséges, hogy az egyik leginkább igényelt újdonság a legfeljebb 1 millió sort tartalmazó munkafüzetek használatának lehetősége. Ez a funkció az OpenOffice.org-ban is a 3.3-as verzióval jelent meg, de a speciális GO-OO változatok (például: FSF.hu build és OxygenOffice) már fél éve támogatják, igaz, kisebb ismert hibákkal és esetleges teljesítményveszteség árán.

A böngészők által megteremtett irányvonal mentén a munkafüzetlapok melletti plusz (+) jelre kattintva új lap szúrható be, és a jobb vizuális hatás érdekében az egyes lapok fülei különféle színűek lehetnek. Szintén a megjelenítéssel kapcsolatos, hogy a munkafüzetekben megjelenő rácsok az eszköztárról egyszerűen ki- és bekapcsolhatók.

Az Excelről áttérők bizonyára nagyra értékelik, hogy a Calc többféle cellahivatkozási rendszert támogat, név szerint: Calc A1, Excel A1 és Excel R1C1. Ők annak is örülhetnek, hogy a „Kompatibilitás” oldalon végzett beállítás hatására az Excelhez hasonlatos működést tudnak elérni.

A GO-OO verzióból már szintén ismerős lehet, hogy a magyar nyelvű (és más nemzetközi) változatok képesek használni és megjeleníteni angol nevű függvényneveket – ezeket a Calc beállításai között adhatjuk meg. A képetekben használt elválasztó karakterek tetszőlegesen konfigurálhatók lettek, és az OFFSET függvény külső hivatkozásokkal is képes dolgozni. A számformátum megadásakor az „Általános” beállítás a tizedesjegyek automatikus meghatározását biztosítja.

Amennyiben CSV-fájlt importálunk, vagy ennek megfelelő adatokat szúrunk be a Calcba, akkor lehetőségünk van a szöveg nyelvének, a mezők típusának és az idézőjelek kezelésével kapcsolatos új lehetőségeknek a meghatározására. Nagyon örülök annak, hogy a keresés és csere végre már nem cserél a szűrők által elrejtett cellákban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények