Interjú a hazai drónbajnokság rendezőjével

A résztvevők

PH: Mennyien neveztek a magyar bajnokságra, és milyenek voltak a megkötések a gépekre?

FPV-RH: Egyelőre 21 nevezés érkezett be hozzánk, de aki szeretné kipróbálni magát, március 27-ig még jelezheti indulási szándékát honlapunkon. A kiírásban nincsenek komolyabb megkötések; motorból három a minimum és hat a maximum, a légcsavarok méreténél hat hüvelyk a felső korlát. A vázak mérete (a motorok közti távolság - a szerk.) 200-tól 330 mm-ig terjedhet, akkumulátorból pedig legfeljebb négycellás használható.


Egy kis gyakorlás a velencei pálya közelében

Ezzel lefedtük a multirotor gépek skálájának jelentős részét. A nevezők a nemzetközi trendet követve kivétel nélkül négyrotoros, tehát quadrokopter gépekkel jelentkeztek. Ez a legelterjedtebb formátum, bár titkon reméltük, hogy valami egzotikus, hat, esetleg három légcsavaros megoldás is starthoz áll. Fontos követelmény, hogy csak FPV rendszerrel irányított kopterek nevezhettek, szabadszemes irányításúak nem.

PH: Milyen a mezőny szakmai és korosztálybeli összetétele?

FPV-RH: Az indulók jelentős része az FPV repüléssel foglalkozó fórumokról és közösségi oldalakról érkezett, hiszen ezek tömörítik a téma iránt komolyabban érdeklődőket. Kevés olyan jelentkező van, akit ne ismertünk volna már valamennyire. Magyar viszonylatban meglehetősen költséges hobbi az FPV repülés, ezért a bajnokságon a nagyon fiatal korosztály még nem képviselteti magát. A pilóták átlagéletkorát nem tudom pontosan megmondani, de valahol 30 év környékén mozog.

PH: Hozzávetőleg mennyibe kerül egy versenyre használható quadrokopter?

FPV-RH: Alap, szabad szemmel vezethető quadrokoptert, például a Syma X5-öt meg lehet venni pár tízezer forintért. Az FPV-s versenygépek viszont egy nagyságrenddel drágábbak, nagyjából százezer forint a beszálló ebbe az ágazatba. Az olcsóbb, de némi hozzáértést igénylő irány az egyedi gép építése, ennek mikéntjéről egy videósorozatot is készítettünk. A gyárilag készre szerelt quadrokopterek drágábbak, ezekbe viszont elég beletenni a megfelelő akkumulátorokat, csatlakoztatni az FPV kijelzőt és már repülhetünk is.

Így fest egy FPV verseny mezőnye
Így fest egy FPV verseny mezőnye [+]

Természetesen a százezer forint körül összeg csak amolyan kiindulási alap, könnyen a többszörösére rúghatnak a költségek. Aki komolyan veszi a repülést és versenyzést, annak általában több gépe is van. Egy akkumulátorral percekben mérhető a repülési idő, ezért célszerű jó párat beszerezni, és a minőségi töltő sem árt. Számolni kell a fogyó alkatrészek pótlásával is, légcsavartörés nélkül például szinte lehetetlen megúszni egy reptetést. Nagyobb sebességnél vagy trükkös pályán az ütközések, zuhanások sem ritkák, ezt pedig a motorok, váz vagy más alkatrész bánhatja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt