Biztonsági botrányok, drága kütyük, troll gyártók

"Drágaszágok", monitor- és VGA-lavina

Minden kétséget kizáróan a hét legnagyobb port kavaró eseménye az Apple tavaszi nagy sajtókonferenciája volt, ahol szédítő árak és nem túl bíztató akkumulátoros üzemidő mellett hivatalosan is elrajolt a tavaly év végén először bemutatott Apple Watch okosóracsalád, illetve ugyanitt a vállalat bemutatta a frissített Macbook Air modelleket, valamint egy teljesen új 12"-es Macbookot, ami vékony és könnyű felépítésével még az Airt is túlszárnyalja több szempontból. Több se kellett a konkurens gyártóknak, akik nem sokat késlekedtek, és először az Apple Watch-ot támadta be az ASUS egy trollkodással, majd később a Macbook is megkapta a magáét szintén az ASUS-tól, illetve ebbe a sorba a Lenovo is beállt.

Nem lesz olcsó az Apple Watch
Nem lesz olcsó az Apple Watch

Mutatós lett a 12"-es Apple Macbook
Mutatós lett a 12"-es Apple Macbook

Egy ilyen tűzpárbaj kellős közepette labdába sem tudtak rúgni (vagy csak alig) az olyan érdekességek, mint a szó szerint színes-szagos-szeles virtuális valóság szemüveg, a kész Valve Steam kontroller vagy éppen a nyomásérzékelőt és ujjlenyomat-olvasót tartalmazó egerek és billentyűzetek. Sőt a Google új Pixel notebookjával, pontosabban Chromebookjával is csak ideig-óráig hozta lázba a közönséget (ahogyan a Xiaomi a GoPrót verő kalandkamerájával), pedig ez a masina a Macbookhoz hasonlóan szintén mutatósra sikeredett, de kétségkívül jóval kevesebb embert fog megmozgatni, mint a penge almás masina.

A Realfeel virtuális valóság szemüveg új szintre emeli az élvezeteket
A Realfeel virtuális valóság szemüveg új szintre emeli az élvezeteket

Egy kisebb monitorlavinát is túléltünk, a monitorpiacon kevésbé aktívnak tűnő Lenovo ugyanis nem kevesebb mint hat új – többnyire IPS paneles – monitort mutatott be a ThinkVision családban, de az Eizo is előrukkolt egy felsőkategóriás 4K-s modellel, míg a Philips érdekesség szempontjából igazi ínyencfalatot dobott piacra: két monitort szerelt egy állványra.

Philips monitor duplázva
Philips monitor duplázva

Múlt héten indult egy másik lavina, a 4 GB-os fedélzeti memóriával ellátott GeForce GTX 960-as VGA-ké, de a téma csak ezen héten pörgött maximumra. A múlt heti két gyártót (EVGA, Inno3D) követően most további négy, az ASUS, a Gigabyte, az MSI és a Zotac jelentkezett saját megoldásával, amelyek közül többen kapásból két verziót is szállítottak, ezzel meglehetősen nagyra duzzasztva a választékot. Illetve míg a múlt héten még a sötétben tapogatóztunk az újdonságok ára kapcsán, addig az elmúlt napokban erre is fény derült.

Még több GeForce GTX 960 dupla memóriával
Még több GeForce GTX 960 dupla memóriával

Ha már szóba került az NVIDIA, akkor érdemes az új mobil GeForce-okra is egy pillantást vetni, amelyeket a gyártó végre hivatalos formában is bejelentett. Megszólalt a vállalat egyik korábbi rendszerprogramozója is, aki a játékok helyzetét elemezte az API-k szempontjából, és nem festett túl rózsás képet, véleménye szerint ugyanis mindegyik játék hibás, de az új API-k, a DirectX 12 és a Vulcan kiutat jelenthetnek ebből az áldatlan állapotból. Az új API-król egyébként az előző héten megrendezett GDC konferencián sok szó esett, és ennek utórengéseként úgy tűnik, hogy a Vulcan API-ra több az érdeklődő, mint az új generációs DirectX-re, így előfordulhat, hogy a Microsoft dominanciája jelentősen csökkenni fog ezen a téren.

API-k egymást közt
API-k egymást közt

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!