Fujitsu blog: interjú a jövő munkahelyéről

Munkahely 2025

Radikális változás előtt áll a munka világa – és ez nemcsak az egyre terjedő automatizálás által kiszorított tömegeket érinti, hanem azokat is, akiknek továbbra is megmarad a munkájuk. Az már most látszik, hogy a hagyományos, 9-től 5-ig tartó munkaidőnek vége, de a közeljövőben ennél sokkal komolyabb átalakulásokra számíthatunk, ami a munkakeresést, a cégek felépítését és mindennapi életünket is alapjaiban módosíthatja, a munkakereséstől a nyugdíjba vonulásig. A Fujitsu Workplace 2025 címmel tanulmányt is készített arról, hogy ők miként látják a közeljövő változásait – tekintettel arra, hogy a céldátumig mindössze hét évünk van, igen érdekes olvasmány ez azoknak, akik járnak egyetemre, főiskolára, vagy most gondolkoznak azon, milyen képzést válasszanak maguknak.


[+]

A 2025-ig tartó folyamat a Fujitsu szerint több irányba halad majd, amelyek a társadalmi, a technológiai, az üzleti és demográfiai változásokkal párhuzamosak. Az első változás, ami sok területen már most is érezhető, a kötött idejű, nyolcórás munkavégzés megváltozása, illetve az egy élet, egy munkahely filozófia eltűnése. Az új jelszó a rugalmasság, legyen szó akár a munkaidőről, akár a karrierről, akár magáról a szakmáról, hiszen a munkavállaló már nem röghöz kötött alkalmazott, hanem olyasvalaki, aki bármikor válthat egy jobb ajánlatért. Ez pedig azt jelenti, hogy a cégeknek igen fontos lesz a munkakörülmények minőségére is odafigyelni, például sötét, egészségtelen irodával nem lehet megtartani a legértékesebb szakembereket, akik ráadásul a továbbképzést is elvárják majd.

A társadalmi változások indokolják a munkahelyek „zöldülését” is: ahogy egyre fontosabbá válik a környezetvédelem, úgy ebbe az irányba kell elmozdulnia a cégeknek is. Ezt részben már maga a rugalmas munkavégzés is segíti: kevesebb helyet kell fenntartani, a meglévő helyet jobban ki lehet használni, az otthoni munka támogatása és a mindenhol elérhető szélessávú kapcsolat pedig tovább csökkenti a fenntartandó ülő- vagy állóhelyek számát.

Érdekes módon ezeket a fennmaradó helyeket az automatizálás és főleg a mesterséges intelligencia terjedése is kényelmesebbé teszi: a modern technológia igyekszik majd maximálisan kiszolgálni az embert, hogy az a munkájára koncentrálhasson – megtanulja például, hogy milyen kávét szeretünk, és kérésre azt tálalja nekünk, fontossági sorrendben előre kiválogatja az elintézendő leveleket, és gondoskodik naptárunkról is.


[+]

A változások azonban nemcsak a munkahelyet és a munkavállalókat, de a munkaadókat is érintik: az említett mesterséges intelligencia a kávéfőzés mellett az emberierőforrás-menedzsmentből is kiveszi a részét. Ennek keretében például ő fogja kiválasztani egy projektre a leginkább megfelelő csapatot, figyelembe véve a Linkedinen és a hasonló platformokon elérhető adatokat, a korábbi munkák során szerzett tapasztalatokat és így tovább. Az ilyen, túlnyomórészt projekt-alapokon szerveződő munkák miatt sok cég szerkezete is átalakul – amelyik nem tud rugalmasan alkalmazkodni a gyorsan változó környezethez, az bizony megszűnik.


[+]

Komoly feladat előtt állnak a cégek a többgenerációs munkahelyek kapcsán is – ezekben az Y és a Z generáció mellett a 60-70 évesek is részt vesznek majd, a munkaadó feladata pedig az lesz, hogy mindkét csoport igényeit kielégítse, miközben tudásukat és képességeiket a lehető legjobban hasznosítsa.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt