A MAC cím megváltoztatása

Nehézségek

A számítógépek hálózati azonosításában óriási szerepe van a MAC address (fizikai cím, csatolócím) néven ismert azonosítónak, amely a hálózati adapterek jellemzője, az esetek többségében állandó. Ahol fizikailag is meg lehet változtatni, csak megfelelő segédprogram(ok) segítségével tehető meg.

A helyi hálózatokon és az internetszolgáltatóhoz való csatlakozáskor – ez utóbbi eset főleg a széles sávú kapcsolatok esetén fordul elő – a szerver (illetve a szolgáltató) biztonsági és egyéb szempontokból előírhatja, hogy feltétlenül azonosítani kell a hálózatra csatlakozó számítógépet, mégpedig pontosan a csatolócím alapján.

A probléma éppen itt lép fel. Egy kártyacsere vagy gépcsere esetén a hálózat mindaddig nem lesz elérhető MAC cím-ellenőrző rendszereknél, amíg az új adaptert vagy számítógépet nem regisztráltuk. Így akár napok is kieshetnek, ha történetesen péntek délután zajlik a kártya- vagy gépcsere, és a regisztrációt csak hétfő délelőtt végzi el a szakszemélyzet.

ADSL, kábelmodemes és más széles sávú kapcsolatoknál azért is ír(hat)ják elő az ügyféloldali végpontok csatolócímének rögzítését, nehogy illetéktelenül mások is csatlakozhassanak a felhasználó nevében. Ez azonban megnehezítheti a munkát, ha nem úgy kívánjuk csatlakoztatni a vendéggépeket a szolgáltatóhoz, hogy egy routeren vagy utána elhelyezett kapcsolón (switch) keresztül adunk internet-hozzáférést a számítógépeknek, hanem egyszerűen a DSL/kábelmodem ügyféloldali Ethernet-csatlakozójához kapcsoljuk egy közönséges patch kábellel. A MAC cím kiszolgálói oldalról történő ellenőrzése ugyanis használhatatlanná teszi az ilyen váltásokat.

A széles sávú internetszolgáltatóhoz kapcsolódva a probléma részben azzal is kivédhető, hogy nem közvetlenül számítógépünkkel csatlakozunk, hanem egy routeren keresztül. Ez lehet egy 8-10 ezer forintos célkészülék vagy egy kiérdemesült régi számítógépből kialakított, rendszerint Linux alatt működő tűzfalas router.

A meglévő csatolócím (MAC address) kiderítése

Az első lépés a kiinduló és a kívánt MAC címek kiderítése és feljegyzése, mivel szükség lehet még a későbbiekben az eredeti állapot visszaállítására is. Windows 98/ME alatt a Start menü Futtatás… (az angol változatokon Start / Run) parancsával megnyíló parancssorba beírjuk a winipcfg parancsot.

A megjelenő panelen kiválasztjuk a hálózati adaptert, és ekkor láthatóvá – és feljegyezhetővé – válnak a hálózati kártya beállításai, többek között az adapter MAC address azonosítója is a panel Csatolócím mezőjében.

Itt a További információ… gombra kattintva egyéb adatok is kideríthetők a számítógép hálózati beállításairól, de ez jelen témánk szempontjából most mellékes.

A bővebb információt szolgáltató panelekhez persze úgy is eljuthatunk, hogy a winipcfg -all parancsot adjuk ki a parancssorban.

Windows XP alatt sem bonyolultabb az eljárás, parancssorban adjuk ki az ipconfig /all parancsot, amint a képen látható, ez valamennyi fontosabb információt rendelkezésünkre bocsátja.

Mindeddig még csak adatgyűjtő tevékenységet folytattunk, és nem módosítottunk semmilyen, a hálózat működését érintő beállítást. E lépések most következnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!