A MAC cím megváltoztatása

Módosítás Windows alatt

A módosítás lépései Windows 98/ME rendszereken

A Regedit parancs kiadásával (Start / Futtatás / Regedit vagy Start / Run / Regedit) indítsuk el a Windows beépített Registry-szerkesztőjét.

Természetesen melegen ajánljuk, hogy készítsünk – mint ahogy a Registry minden módosítása előtt ajánlott – a Registry adatbázisairól egy biztonsági másolatot.

Keressük meg a HKEY_LOCAL_MACHINE ágon a \System\CurrentControlSet\Services\Class\Net nevű kulcsot. E kulcs alatt nagy valószínűséggel további alkulcsokat találhatunk 0000, 0001, 0002, 0003 és hasonló neveken.

A korábbiakban feljegyzett adatok alapján keressük meg azt az alkulcsot, amelynek DriverDesc nevű változója a Winipcfg program által is szolgáltatott Ethernet csatoló adatait tárolja. Példánkban ez a 0002 alkulcs lesz. Itt hozzunk létre egy új karakterlánc típusú változót networkaddress néven (jobbklikk a változók képernyőterületén, majd a legördülő menüben Új / Karakterlánc és kattintás az OK gombra), és a frissen létrehozott változónak adjunk értéket is.

A beírandó MAC address egy 12 jegyű hexadecimális szám, amelyet folyamatosan kell megadni, elválasztó kötőjelek nélkül. Esetünkben a mellékelt ábrán is látható 00-00-E8-9F-99-25 címet például 0000E89F9925 formában kell beírni. Mivel azonban az egész műveletsort azért indítottuk, hogy megváltoztassuk gépünk csatolócímét, olyan MAC címet kell választani, illetve megadni, amit az ISP előír. Ha tehát van egy állandóan használt gépünk, amelynek csatolócímét ellenőrzi a szolgáltató, akkor ennek a gépnek a MAC címét kell – célszerűen írásban is – rögzítenünk, hogy a cseregépen is beállíthassuk a megfelelő azonosító címet.

Az új MAC address aktiválásához hagyományos (ISA vagy PCI) hálózati adapterek esetén a számítógépet újra kell indítanunk, és a Windows ettől kezdve már nem a hardveresen beégetett címet adja ki, hanem azt, amit a Registryben megadtunk. Más a helyzet, ha egy noteszgép PCMCIA (újabb nevén PC-Card) hálózati adapterével van dolgunk, mivel ilyen esetben a Windows újraindítását megúszhatjuk. Az előzőekhez hasonlóan itt is a winipcfg parancsot kell kiadnunk, majd a program paneljén válasszuk a hálózati adaptert, és szabadítsuk fel a DHCP beállításokat, végül zárjuk be a winipcfg programot.

A következő lépés a Vezérlőpult indítása. Itt nyissuk meg a PC Card appletet. Ezt a lépést úgy is megtehetjük, hogy a rendszertálcáról indítjuk el a kártya vezérlőprogramját, ha az úgy lett beállítva, hogy indítóikonja a rendszertálcán is megjelenjen. Állítsuk le szoftveresen a kártya működését, majd emeljük ki és tegyük vissza a PCMCIA kártyát. A winipcfg programot indítva újítsuk meg a Felújítás gombbal a DHCP beállításokat, majd az OK gombbal hagyjuk jóvá.

A módosítás lépései Windows 2000/XP/2003 rendszereken

Windows 2000/XP/2003 alatt egy SMAC nevű program segítségét is igénybe vehetjük a MAC address megfelelő átírására. A program próbaváltozata erről a linkről tölthető le. A próbaváltozatban az SMAC csak az aktív adapter MAC címét mutatja meg, és csak 0C0C0C0C0C01 értékre képes módosítani a csatolócímet. A teljes értékű változat a nem egészen 15 dolláros regisztrációs díj leszurkolása után tölthető le.

A program a Microsoft hardverkompatibilitási listáján (HCL) szereplő adapterek esetén használható garantált eredménnyel, a listán nem szereplő kártyáknál az eredményes működése nem garantált.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!