Aktív témák

  • AtHoS

    nagyúr

    válasz jones965 #33613 üzenetére

    Mennyire fontos kialakításnál az ágankénti egyenlő térfogatáram? Persze elvi oldalról nézve biztos ez lenne ilyenkor az ideális kialakítás.

    Ahogy olvasgatom a topicot, olvastam a párhuzamosításról. Sajnos az alapvető szakmai magyarázatról nem találtam információt (milyen okból van értelme pl. így kialakítani a rendszert), na meg arról sem, hogy milyen kialakítási szempontokat kell figyelembe venni ill. betartani.

    Ami miatt picit elgondolkodtam ilyen tekintetben, mert eddig ami alapinformációkat olvastam a vízhűtésről:
    1. minél kisebb ellenállású rendszer kialakítása (ésszerű határokon belül)
    2. megfelelő teljesítményű hőcserélő alkalmazása
    3. megfelelő teljesítményű vízforgató alkalmazása

    Nos picit a magam szemszögéből nézve a fenti három "alaptételt" (amiről nekem fingom nem volt mielőtt vizezésbe fogtam :B , ez az én saram).
    Az 1-es és 3-as pont eléggé összefügg egymással. A 3-as pont jelen pillanatban adott nálam egy Laing D5 személyében. A fórumban olvasott tapasztalatok alapján a minél nagyobb átfolyási keresztmetszeteket szereti illetve így is célszerű kialakítani a rendszert a megfelelő térfogatáramhoz, tehát HF kialakításban villogtatja erejét inkább.

    Nos a hűtőblokkok szintén adottak nálam, amiben 8-as csövezés található. Ráadásul nem kevés a darabszámuk sem. Ezen nemigen tudok változtatni, max kihagyom a lapot a vizezésből a kisebb ellenállás eléréséhez, bár ahogy olvastam erre nem lenne szükség, mert a D5 így is elbírná: [link1] [link2].

    Ami viszont elgondolkodtatott a párhuzamos kialakítással kapcsolatban, hogy a kialakítás miatt 2x8-as rendszert kellene a pumpával ellátni, ezáltal a pumpa nem lenne annyira visszafojtva, tehát elgondolásom szerint bizonyos szinten az 1-es pont megfelelő irányába tolódna el a kialakítás.

    Mindenesetre nem ismerem az ilyen rendszer buktatóit, így inkább most már :B előbb inkább kérdezek :R

    [ Szerkesztve ]

    read-only mode on the forum

Aktív témák