Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz #40553216 #19476 üzenetére

    Ne már! Nem érdekel, milyen viszonyok voltak.
    Kár, mert így soha nem fogod megérteni a lényeget. Ha a tények egy részét kizárod, akkor a következtetésed is óhatatlanul téves lesz.

    Ha ti a viszonyokkal mentegetitek őket, az azt jelenti, hogy a hitetek a semmivel egyenlő.
    Egyrészt nem mentegetem, maximum a tényekkel árnyalom a féligazságra épülő ítéletedet.
    Másrészt, ha tényekkel nem foglalkoznék, akkor lenne igazán baj a hitemmel....
    Én inkább megmaradnék a világ árnyaltabb analízisénél.

    Felesleges olyan pontokat ismételgetni, amelyeknek semmi értelme nincs, ha Krisztus követőjének tartod magad. El tudod képzelni, hogy Krisztus bárkinek a halálához tevőlegesen hozzájárul, csak mert más véleménye van mint neki? Vagy Pilátus oldalára áll kiszolgáltatva ezt az embert, csak hogy ne legyen felfordulás?
    Ez akár lehetne jó kérdés is, ha nem nem csúszna demagógiába. Az állításod ott vérzik el, hogy csak is te vagy egyedül a jelenlegi vitában, aki megítélheti, hogy ki a Krisztus követő. Nem azon múlik, hogy te ítéleted hova sorol engem, és nem te szabod meg a követés feltételeit.
    Minden ember életében eljön az a pillanat, mikor Krisztus tevőlegesen hozzájárul az adott ember örök életéhez vagy halálához, mert neki adatott minden hatalom.
    De természetesen ettől még lehet, hogy Kálvin rosszul döntött. Én nem tudom ezt megítélni. Lehet, hogyha megfutamodik a vita elől, az lett volna Krisztusi. Egyszer már úgy is elhagyta Genfet, elmehetett volna máshova is. Igaz, Szervét oda is követte volna... no de annyi város van még a világon.
    Láthatóan téged nem érdekelnek a kor viszonyai. A városoknak joga és kötelessége volt abban az időben az eretnekségről döntéseket hozni pont a városok védelmében. Ha egy városra kikiáltották, hogy eretnek, akkor háborúval kellett szembenézniük. Létkérdés volt abban az időben, hogy igazolják, hogy hitük Biblikus. Ezért írta Kálvin az Institúciót is.Ha nem Szervét tana eretnek, akkor Kálviné. Szervét kezdeményezett, Kálvin nem menekült el a vita elől. Kálvin nem akarta Szervét halálát, de Szervét akarta Kálvin halálát. Ezek után lehet nem árnyaltan tekinteni az eseményekre? Persze, lehet, de az színtiszta demagógiává válik, olcsó féligazságok pufogtatásává. Lehet, hogy rosszul döntött Kálvin, de az tény, hogy nem akarta Szervét halálát. Erre bizonyíték van. Persze ezt is lehet figyelmen kívül hagyni.

    "De nézzük a te eseted.”
    Nos, ez az eszmefuttatásod merő fikció, így az ebből levont következtetések is a fantazmagória birodalmába tartoznak. Több szót nem is vesztegetnék erre.

    Ezt nem értem. Amit leírtam, azokat a te írásaid és indulatod alapján fogalmaztam meg. Lehet, hogy zavaró, hogy a bírót ítélik meg a saját szavai alapján, de pusztán ezért "szót nem vesztegetn(ék)i erre" szvsz luxus.

    „És az erőszakot ne tekintsük már tabunak.”
    ÉS TE EZT MINT KERESZTÉNY JELENTED KI? EMBER!!! VEDD MÁR ÉSZRE, MIRŐL BESZÉLSZ!!! Ha annyira a bibliai alapokon állsz, hozzál már egy példát, ahol Jézus helyesli az erőszakot! Emlékszel: aki kardot fog, kard által vész el.
    Kit érdekel az állam? Ez egy Vallás című fórum, nem az állam szerepéről van itt szó.

    A vallásom nem egy templomba zárt világ. Az egész életet átható életforma. A tefélék a hitemet bezárnátok (erőszakkal is) a templom falai közé, de egyelőre ennek még nincs itt az ideje.
    Tehát mivel állampolgár is vagyok, mivel állami alkalmazott is vagyok, mind a munkámat, mind a társadalmi tevékenységemet, mind a politizálásomat meghatározza a hitem. Engem ezért érdekel az állam.
    És az állam esete jól példázza, hogy van joga az Istentől kapott hatalomnak erőszakkal élni. Kötelessége, de más kérdés, hogy vissza is élhet vele...
    Az erőszak szó önmagában nem ördögi és kerülendő. Csak erre akartam hivatkozni. És az ítélet idején Jézus erőszakot fog alkalmazni, és erről még ő is beszélt, sőt Jézus erőszakkal űzte ki a pénzváltókat a templom előcsarnokából.
    Én nem az erőszakot istenítem, mint ahogy ezt te akarod üvöltve beállítani, hanem azt, hogy van helye...
    De kérdezem, te mit tennél, ha a gyereked semmiképpen nem lenne hajlandó elfogadni, hogy injekciót kapjon az orvostól? (tegyük fel, hogy szükséges, ez elég életszerű)

    „Hitler merénylője”
    Egy „kicsit” megy csak félre a gondolatmeneted.

    Azért bátorkodtam történelmi példát hozni, mert te is rákosiztál egy jót, és reméltem, hogy így jobban érted.
    De sajnos félreértettél. Én nem Kálvint akartam védeni, hanem a jogos nem jogos erőszakra akartam példát mondani. De megkerülted a választ a kérdésemre, pedig nagyon érdekes lett volna, miután elutasítod teljesen az erőszakot... talán a fenti injekciós példa egyértelműbb lesz számodra...

    Krisztus után bármely önmagát Krisztus-követőnek tartótól minimum ellenforradalom bárkinek a halálában a tevékeny részvétel. Még ha nem is ő dobja a gyújtóst, nem ő lendíti a bárdot, nem ő rúgja ki széket, nem ő húzza meg a ravaszt, nem ő nyomja be a fecskendőt.
    Ez baromira szépen hangzik, csak nem igaz a következtetésed. Megint te akarod eldönteni, hogy hogy nézzen ki egy Krisztus követő. Miközben azt olvassuk Jézus feltámadása után, hogy Anániás és Szafira ítélet alá esett, és Péterrel való beszélgetés után holtan vitték ki a szobából mindkettőt. Nem Péter ölte meg őket, de Péter mondott ítéletet felettük. Persze ezt ismerni kell ahhoz, hogy árnyaltabb legyen a keresztény képed. Sebaj, lehet demagóg módon, féligazságokkal vagdalkozva sztereotípiákat gyártani és ezek alapján megítélni másokat.
    Nem mintha nem rezonálnék a szavaidra. Gyűlölöm az erőszakot, nem biztos, hogy képes lennék mást megölni, talán csak a családom védelmében (most ez az ukrán válság idején elég közel került hozzánk).
    Még egyszer leírom: Én nem az erőszakot dicsőítem, hanem azt mondom, hogy ne kezeljük tabuként, mert van helye az ember életében az erőszaknak is, még ha nem is nagyon akarunk tudomást venni róla sokszor. A Biblia azt írja, hogy a világi hatalom az Istentől kapta hatalmát, és ezzel a hatalommal jogszerűen élve akár kényszerítheti is az embereket a törvények betartására. Ezt hívják jogállamnak.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák