- Synology NAS
- Ha Trump győz, Elon Musk politikai tanácsadó lehet
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Hamarosan elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak el az adatközpontok és az AI
- OpenMediaVault
- Windows 10
- Az EU szerint kartelleztek az indítóakkumulátorok piacán
- Hálózati / IP kamera
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- DIGI kábel TV
Új hozzászólás Aktív témák
-
sisu2
tag
válasz szokeherceg #2400 üzenetére
Engem is érdekelne nem csináltam még de arra számítok nem fog mind megmaradni amit teleltetni fogok.
Ezt olvasgattam de itt sem annyira egyértelmű [link]
Az érdekelne metszünk vagy ne illetve a hideg vagy meleg jobb neki . -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szokeherceg #2400 üzenetére
Habanero, Black royal is simán kibírta, mikor behoztam a lakásba télre. A szobahőmérséklet jó nekik, a fény hiányt meg azzal jelzik, hogy megnőnek a levelek, meg keveset teremnek. Szóval ha tudsz nekik egy világos sarkot, vagy egy ledes lámpával megvilágítod őket, akkor vígan ellesznek tavaszik.
Ezt a két fajtát azért említettem, mert ezek nagyon fényigényes csilik. Kissebb fényigényű fajták még teremni is fognak rendesen a lasásban.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy rövid ideig voltak a pincében, de ott pár fokkal a csírázási határ alatt van télen a hőmérséklet, úgy hogy nem jó ilyesmire.
Nem metszettem még soha semmilyen csilit.*szerk: most viszont rendeltem szárított Bhut jolokia chilit, meg Bhut Jolokiás mogyorót egy magyar cégtől. Kíváncsian várom mit fognak okozni!
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
kecz
aktív tag
Sziasztok!
Korában kaptam egy szivárvány chilit ajándékba, azt most már normális palánta földben nevelem tovább műtrágyával.
Ma viszont kollégám hozott be jolokiát, és abból (mármint a paprikából szedtem ki 11 magot. A kérdésem a következő lenne:
-Meddig kell ezt szárítani, mielőtt ültethető lenne?
-Amint kellően kiszáradt milyen feltételek mellett lesz ebből valamilyen hajtás és kb mennyi idő alatt? -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megjöttek a jolokiás cuccok. A jolokiás mogyoró az elég jó, de nem üt akkorát, amire számítottam. Persze ha már 2-3 szemet eszik valaki, az igen.
Meg megjött a szárított jolokia is ami engem inkább az aszalásra emlékeztet, na annak egy nagyon érdekes illata van. Ettünk belőle darabkákat, elég kemény. Mikor csak magában a paprikát kóstoltuk és elszopogattuk, az egy 10 perces keményebb élményt okozott, utána még egy jó 10 percig érzékeny maradt a nyelvem a melegre.
Majd valamilyen módon belefőzöm a jolokiát a szószaimba, csak ki kell találni a mikéntet és az arányokat. Jövőre meg ezeket és a rendelt Moruga magokat is elültetem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem eddig a narancs Habaneronál erősebb csilihez nem volt szerencsém. Elnézve a linkelt oldal árait meg ugyanezt az ebayen, sokkal olcsóbb tőlük rendelni jolokiát.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
Mivel túl sok sárga skorpió maradt rajtam, és sajnáltam volna, ha tönkre mennek, keresgéltem recepteteket, hogy legalább egy részüket megmentsem. Sok közöm nincs a főzőcskéhez, csak a savanyúságjaimban vagyok jó, így egyszerűség, és ecc-pecc alapon választottam ezt:
12-25 db. Birds Eye csili (én 25db TSM yellow-ból csináltam(aprox.))
1db normál méretű hagyma
6 gerezd fokhagyma
1db citrom leve
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1 teáskanál bors (szemes) (ez szerintem nem volt jó ötlet, sok egészben maradt)
1 teáskanál fehér bors (ezt most látom, hogy kifelejtettem)
2 evőkanál pirospaprika (ezt is kihagytam, fölöslegesnek ítéltem, és nem is értettem, mire gondoltak)
1,2 dl 10%-os ecet
3 evőkanál olíva olaj
kb. 1-1.5dl víz a sűrűség beállítására (nem volt rá szükség, lekvár-szerű lett)Az összes hozzávalót tegyük bele a turmixba, simára turmixoljuk. Utána lábosban mehet a tűzre. Felfőzzük, üvegbe tároljuk.
Egy 480g-os üveg lett tele vele. A magok nagy részét kidobtam, de azért jutott a turmixba is. A végén, takarítás közben a maradékba belenyaltam. Ez volt majd' húsz perce, de még mindig zsibbad a szám. Az íze fura, érdekes, de nem volt sok időm analizálni
Hogy mire fogom felhasználni ezt a mennyiséget, még nem tudom. A negyede is elég lenne egy évig, még a tavalyi darált habimból is sok van.Közben ez az aktuális állás készülgetve a télre. Sajnos szinte több fogy, mint amit el tudok tenni. Ők a kedvenceim, befőtt helyett is majszolom
A szósz igazoltan távol, még dunsztolódik.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megpróbáltam megcsinálni ezt a habanero szószt: [link], de a végén a keményítő bekeverése megölte az egészet.
Nem tudom mivel lehetne megcsinálni jóra, de maga a darált habanero nagyon üt, meg az ananász és a narancslé is passzol hozzá. Csak be kellene sűríteni valamivel, amitől nem lesz por íze.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az egy nagy kérdés, hogy elbomlik-e a kapszlicin a főzés hatására.
Amúgy érdekes receptben, hogy Habanero szósz azzal kezdődik, hogy vágj fel 10 scotch bonettet. Oké tök úgy néz ki, de akkor se habanero.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2425 üzenetére
Tapasztalatból mondhatom, hogy nem
Épp Teejay-nek újságoltam, hogy miután kész lettem a szósszal(amit kb. 10-15 percig rotyogtattam óvatosan, hogy sűrűsödjön), és takarításra került a sor, az edény széléről összekapart maradékból mütyürnyit megkóstoltam. Majd tíz percig indián táncot jártam, még tíz percig szédültem, és még tíz percig égett a pofám
Szóval nem vettem észre, hogy gyengébb lett. Ilyen erősnek még nyersen sem tűnt, pedig a magok 90%-át is kihagytam belőle. Aztán én hülye újra megkóstoltam, mert nem nagyon volt időm az ízét analizálni
Állagra amúgy jó sűrű lett, már-már szilárd. A maradék a fejre állított pohárban sem mozdult meg.
Hogy mihez kezdek vele, még nem tudom. Majd' fél liter, szerintem tíz évig elég lenne.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmmm, na ez kell nekem!
Amúgy én meg a darált habanero levét kóstoltam meg, na az is igen kemény cucc. Amúgy 10 paprikát kicsumáztam késsel, de erre megint érzem egy kicsit a bal karomat, durvák ezek a paprikák.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2427 üzenetére
Szerintem én megúsztam a darabolást, és a főzőcskét, egyelőre nem bizsereg semmim. Sikerült nem nagyon hozzáérni semmihez, morugának csak a szárát fogtam. Holnap viszont fel kéne karikázni pár kiló jalapenot, az hamarabb bele fog gyógyulni a kezembe.
Sűrítésre egyébként jó a citrom leve is, az enyémbe is került. Csak ugye jelentősen módosítja az ízeket. Plusz, mire nagyjából készre rotyogott, még egyszer ráküldtem a botmixert is, ettől talán még krémesebb állagú lett.[ Szerkesztve ]
-
Depression
veterán
Sziasztok.
Igaz, ez nem chili, de hátha: saját magam szedtem ki egy kis piros paprikából (kutyafaszapaprika) a magokat, és a palántákon 15 centis rendes lecsópaprikaméretú méregzöld paprikák nőnek. Ez normális???[ Szerkesztve ]
Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
bzoley
veterán
válasz Depression #2429 üzenetére
Talán keresztbeporzásról lehet szó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Depression #2429 üzenetére
Előfordul visszafajzás az élőlényeknél. Nálad lehet a macskapöcse paprikából lett kutyafasza paprika.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
kecz
aktív tag
Sziasztok!
Sajna nem látszik rendesen, nem tudom jobban lefotózni. Ez valami betegség lenne?
Kicsit összeszottyadt és nem a pirosodására emlékeztet.
Szivárvány chili[ Szerkesztve ]
-
Exian
őstag
Sziasztok!
CPT.Pirk hívó szavára jöttem ide, mivel én is chilipaprika "termesztő" vagyok, persze csak nagyon nagyon (nagyon) mikro méretekben, jelenleg csak az erkélyünkön, de idén nem is veteményeztem, mert tavaly annyi lett darálva, hogy még mindig azt fogyasztom és még nagyon messze van a dunsztos üveg alja
Eddig csak ilyen áruházakban kapható, egyszerűbb, kis termésű díszpaprikákkal foglalkoztam, de ma begyűjtöttem pár érdekesebb, klasszikusabb fajtát is:
(Habanero Chocolate, Habanero Orange, Fatalii Red, Naga Viper, Jalapeno Jalafuego, és a sor legerősebbje: Trinidab Scorpion Moruga Red).
Pécsen a Pécsi Napok keretén belül az egyik standon árul egy helyi termelő, sokféle termést és szószokat is, nevet nem írok, nem tudom, mi itt a szabály, hogy lehet e termelőket reklámozni.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
őstag
Ezek standos árak szerintem. Ahogyan az egyik kedvenc kézműves, házi sört főző cég esete: náluk, a főzés helyszínén (családi ház hátulja, kis kocsmával egybekötve) a csapolt sör helyben 150 Ft / korsó, eközben egyik veszprémi fesztivál standján 700!!! Ft volt a korsó (ugyanaz a tétel). Lehet, hogy ők is hasonlóan nyomják Nem mellesleg az ilyen standok általában nem olcsóak erre a pár napra (bérelni), azt is ki kell termelni valahogy plusz reggeltől estig 1-2 eladót megfizetni, nem olcsó mulatság ez szerintem. Ezeknek a lényege sokkal inkább a megismerés-megismertetés, utána már nyilván lehet közvetlenül a termelőtől sokkal kedvezőbb áron vásárolni nagyobb mennyiségben is.
Illetve szerintem nem vészesek az árak, én abból indultam ki, hogy neten 4-5 magot árulnak 400-500 Ft-okért sokan. Van, ahol grammra árulják a szárított termést ilyen 1200-1300 Ft / 10 gramm áron. Igaz, hogy az lehet, hogy tutira fajtatiszta termést fog hozni, ezek meg szinte biztos, hogy nem. Legalábbis ezt mondta a standos csajszi, hogy ha magnak veszem, ne ijedjek meg, ha nem lesz a termés ugyanolyan. Lehet akár teljesen más formájú és színű is Mivel együtt termesztik az összes fajtát, átporozódás lehetséges.
Egyébként a Jalapenóra azt mondta, hogy megfelelő az is magnak így is, persze szárítás után. De majd meglátjuk.
De ha valaki tud Pécsen más beszerzési forrást, ami esetleg olcsóbb kicsit, az is érdekel persze Akár ha van itt topiktárs, aki helyben van...
[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
Azért írtam, hogy ha valakinek megfelel. Könnyen lehet, hogy kicsit más fog teremni, mint amit elültet.
Szerintem a jalapenonak is ugyanúgy teljesen be kéne érnie szép pirosra, hogy a magok is rendesen kifejlődjenek.
Idén én is kaptam olyan magot, ami saját termésből lett kimentve, de nem volt benne hiba. Most meg raktam el saját habanero magot is, majd meglátjuk. -
Exian
őstag
"Szerintem a jalapenonak is ugyanúgy teljesen be kéne érnie szép pirosra"
Valószínűleg igazad van, én is direkt rákérdeztem, hogy "ez így már érett?" - De azt mondta a csajszi, hogy igen, most van teljes érettségben, valami olyasmit mondott, hogy amikor már piros, akkor már "túlérett"
Nem tudom, majd kiderül. Azért ha van benne mag, nem dobom majd ki Egyébként meg felfűztem azt az egy szem Jalapenot, hátha beérik úgy teljesen, ha még nem lenne érett.
Kaptam citromsárga állapotú chilipaprikát (fajtája ismeretlen), a bácsi azt az instrukciót adta, hogy fűzzem fel így, citromsárga állapotban, és meglátom majd, hogy pár nap alatt mélypirosra érik! Nem hittem el, de valóban: nem kellett 4-5 nap, és gyönyörű piros lett minden darab (ő 10 Ft / db áron adta a piacon). Azt persze nem tudom, hogy magja érett lesz e, majd kiderül az is. Mindenesetre nagyon érdekes kis paprikák, nem láttam még ilyet, úgy néznek ki, mint a TV paprika, csak persze sokkal kisebb, viszont nagyobbak, mint a kis díszpaprika termései, viszont formára meg olyan. És durván erős.
[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
Zölden szokás felhasználni a jalapenot, de amikor már végig be van repedezve, az még nem a teljesen érett állapot. Most nem látom olyan jól a képet, de mintha még zöldnek is túl zöld lenne. Elég sokat aprítok, és alig találkozom olyannal, aminek a magját ki lehetne menteni. Az egy dolog, hogy inkább megveszem a magot jó helyről.
-
Exian
őstag
-
bzoley
veterán
Persze azért tehetsz velük egy próbát. Elültetsz pár darabot, és látni fogod, hogy kikelnek-e. Nálam is van egy-két apró palánta az ablakban, csak már sajnálom megölni őket.
Elfogadott hely a pepperseeds.eu, de van több bolt is. Korábban fel lett sorolva néhány. Én azért jobban szeretem az őshazájukból beszerezni a magokat, így többször az ebay-en keresgélek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Volt szerencsém szárított Trinidad Scorpion-t kóstolni a közepe tájékáról. Valami kegyetlen élményben volt részem tőle, de megérte.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2444 üzenetére
Lassan mindenkinek jut egy-egy apró élmény
Én már a szószom közelébe sem merek menni
Elkezdtem őket aprítgatni, de végül letettem róla. Elég nekem szárítva a habanero is. Azok ráadásul kezdenek megint megvadulni. Alig szüreteltem le az utolsó darabokat, már kezd mindkét bokor újra telelenni. Bezzeg amiből kéne, sosincs elég.[ Szerkesztve ]
-
Dilikutya
félisten
Ettől a látványtól patakokban folyik a nyálam. Kezdő chili-evő vagyok, de szeretem. Van benne valami függőséget okozó anyag, mert amikor vettem üveges jalapenot, és ettem valamihez, egyszerűen kívántam, nem bírtam leállni vele, pedig csípett, és tudtam, hogy kifelé is marni fog.
Jó lenne finom szószokat is kipróbálni, a Heinz Chipotle most nagyon tetszik, van a hűtőmben, eszetlenül locsolom mindenbe, annyira finom.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
bzoley
veterán
válasz Dilikutya #2446 üzenetére
Úgy bizony. Van, hogy megállok a hűtő előtt, előkapom az üveget, és falatozok mintha befőtt lenne. Tényleg van benne valami, ami függőséget okoz
Korábban nem nagyon ettem ilyet, de amikor az első elkészült üvegbe belekóstoltam, egy pillanatra ledöbbentem. Nem hittem el, hogy ilyen íz létezik. Aztán ott helyben fél üveggel befaltam. Egyszerűen imádom.
A szószok, és egyebek annyira nem villanyoznak fel. Ilyen-olyan formában előfordul néhány erősebb fajta izesíteni, teába, ebbe-abba, de nálam a savanyúság visz mindent.
Tavaly(először) öt palántát neveltem, a párom többször is kérdezte, hogy minek ültettem ennyit. Idén 14 bokron terem jalapeno, de mindketten sopánkodunk, hogy ez kevés lesz -
Dilikutya
félisten
Magában nem merem enni, de egy tányér pörkölthöz lazán lemegy fél üveggel. Egyszer régen volt ilyen, hogy a Rege üveges chilijét megettem valami filmhez chips helyett. Nem tudom, milyen chili, nem annyira csípős, de ízletes, és azért egy bizonyos mennyiség fölött megcsípi az output interfészt is.
Összességében ízre jobban tetszenek, mint a magyar paprika, az csak erős, de kevésbé fűszeres.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
SoulReaver
veterán
Sziasztok!
Pár hónapja nagyon rákaptam a chili/csípős paprikákra és gyűjtöttem is egy pár habanero, carolina reaper magot.
Az lenne a kérdésem, hogy kiszárítás után ültethetem egyből földbe? Jó nedves földbe.
Tudom, hogy nem most kellene neki állnom termeszteni, de télen a szobámban hát ha kinőnének.
A carolina reapert ma volt szerencsém többed magammal kipróbálni, elég jóféle, egy órán keresztül biztos zsibbadt az arcunk tőle
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Gumi és felni topik
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Diablo IV
- Synology NAS
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs