Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz petrusz82 #9422 üzenetére

    A Gmail-nek szar az IMAP-ja sajnos. Használható, de elég nehézkesen, pár dolog, amit jó, ha tudsz:
    A címkézés miatt (és mert az IMAP protokoll elvileg mappákra van tervezve) ha egy adott levél (ami Gmail-en csak egyszer van meg akárhány címkét is kap az adott levél) több nézetben is elérhető akkor az IMAP azt annyi példánynak fogja érzékelni, ahány nézetben elérhető.
    Gmail-en az All Mails a fő nézet, tehát ha onnan törölsz az mindenhonnan törlődik.
    Ha IMAP-on keresztül törölsz egy levelet ami megvan mondjuk az All Mails-en kívül az Inbox-ban, a "Work" címke alatt és a Starred mappában, akkor ha az All Mails-ből törlöd akkor elvileg a következő szinkronizációs ciklusban eltűnik mindenhonnan*. Ha a Starred-ből/Work-ből/Inbox-ból törlöd akkor a többi helyen ott marad.

    Nomármost eddig még megoldható is lenne, de viszont ha törölsz akkor a levél megkapja a Deleted flag-et, viszont még nem törlődik. Normál IMAP szerveren ez úgy működne, hogy ilyenkor átkerül a levél az Operában a Trash-be és a szerveren is a Trash-be. De Gmail-en ilyenkor eltűnik mindenhonnan az All Mails kivételével (tehát olyan, mintha archiválná a levelet) és ennyi. Ezután ha üríted a lomtárat akkor kéne Gmail-ből törölni. De itt jön a második gebasz. Ilyenkor nem törli Gmail-ből, csak az addig archivált levelekről, ami az All Mails-ben pihen eltűnik az olvasatlan jelölés, ezáltal méginkább megkülönböztethetetlen lesz a ténylegesen archivált levelektől.

    * Ezen segít(ene) az Advanced IMAP settings nevű Labs addon a Gmail webes felületen.
    Ez viszont hosszú hónapok óta bugos.
    A törlés esetén archiválás az alapbeállítása, tehát ugyanazt teszi, mint normál esetben.
    A törlés esetén a kukába helyezés nem helyezi a kukába, hanem ott marad az Inbox-ban (viszont így könnyebb havonta egyszer webes felületen kijelölni mindet és törölni. Annyi hátránya van, hogy ilyenkor átindexeli a leveleket a Trash-be, ami ha az Operában be van kapcsolva, akkor szépen fogja és letölt vagy több száz levelet esetleg csatolmányokkal együtt újra bele a Trash-be. (És mivel a Trash-ben van az All Mails-ben is benne lesz).

    A törlés esetén azonnali törlés régen azt csinálta, hogy azonnal törölte, nem került bele a Trash-be sem. Ez olyan szempontból hátrány, hogy véletlenül töröltél egy levelet, akkor már csak az Opera kukájában volt elérhető, webes felületről eltűnt. Jelenleg ez a funkció bugos, tehát ugyanazt csinálja, mint az alapbeállítás, vagyis archivál törlés helyett.

    Lehet használni éppen, csak teljesen át kell alakítanod a levelezési szokásaidat, tehát
    1: Az All Mails-t letiltod az IMAP kliensben.
    2: A leveleket amiket Gmail-en automatikus címkékbe helyezel ezentúl eldöntöd, hogy melyik címkébe helyezed, ha többe helyezed bekattan a kliens.
    3: A Delete gomb (hagyományos törlés) helyett inkább a G-t nyomogatod (olvasottnak jelöl és a következőre ugrik) és a törlendő leveleket kijelölöd mindet, majd drag and drop mozdulattal ráhúzod a Gmail-es Trash mappára. -> Hátránya: Ezeket a leveleket feltölti, vagyis ha sok, csatolmányos leveled van, akkor a feltöltési sebességtől függ mikorra rakja fel a szerverre.
    4: Amit címkézni akarsz ugyanezzel a Drag and drop mozdulattal húzod bele valamelyik címkébe (beleértve a Starred vagy a Spam mappákat is).

Új hozzászólás Aktív témák