Új hozzászólás Aktív témák

  • BB9000

    senior tag

    Tegnap teszteltem az otthoni WiFi hálózatom. Két szintes családi ház, a válaszfalak 10-es téglából, a főfalak 35-ös és 45-ös téglából vannak. Vasbeton födém.
    Az egy db ASUS RT-AC87U routerem az emeleten van, a ház elejétől 6 méterre, a végétől 10 méterre. Gyári, legfrissebb firmware fut rajta. Semmi mókolás.
    Eddig abban gondolkodtam, hogy a nagy terület miatt le kellene cserélnem egy mesh rendszerre. A mérések után megváltozott a véleményem. Marad! :)
    Az eredmények 5 GHz-en (80 Mhz sávszélességet alkalmazva) :
    Emelet: A router közvetlen közelében 400 Mbps. Az emelet legtávolabbi pontján 10 méterre a routertől és 3 válaszfal mögött 120 Mbps. Az emelet többi pontján a routerhez közeledve és a falak számának csökkenésével arányosan jobb eredmények születtek.
    Földszint: A ház első felében mindenhol megvolt legalább a 100 Mbps. Közvetlenül a router alatti részen 200 Mbps (csak a födém volt a router és a mérő eszköz között), a ház távolabbi vége felé haladva erősen gyengül a jel. Ott már van olyan rész, ahol nincs fogható WiFi jel (a hűtőgép árnyékában), de ott nem is feltétlenül kell.
    Az egyik fontos mérési pont a tévé. Az a ház elejében van, a földszinten. Ott 150 Mbps-t mértem, ami megfelelőnek tűnik. Eddig sem tapasztaltam akadást se Netflixen , se Youtube-on, se hálózati megosztásról filmet nézve. A 4K-s filmek is szépen mennek.
    A méréseket androidos telefonról az OOKLA Speedtest appal végeztem. A WiFi Analyzer-rel körbenéztem és az 5 MHz-es hálózaton csak a saját eszközöm van. Nincs zavaró eszköz a környéken.
    Bocs, ha túl hosszúra sikeredett a beszámoló. Ha valaki router választás előtt van és nem kell neki a WiFi6, akkor a ASUS RT-AC87U még mindig szóba jöhet. "Jól nyomja". :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák