Új hozzászólás Aktív témák

  • I3EI\ICE

    aktív tag

    válasz XuChi #46200 üzenetére

    FPS játékoknál gyors fordulásnál, gyorsan mozgó célpontok követésénél tud látványos előnye lenni, de csakis akkor, ha az adott játékot a géped is tudja megfelelő framerate-tel (ideális esetben fix 144fps) renderelni.

    Valamelyest filmeknél is jól jöhet, mert nem lesznek állandó mikrolagok, amik a 60Hz-es monitorokon a 60Hz vs 25 ill 24 fps összeférhetetlenségeiből adódnak.

    Egy Fraps nevű programmal megbízható információt szerezhetsz arról, hogy az adott játékok milyen framerate-tel futnak a gépeden. Ha Fix 60fps-t kapsz, akkor valószínűleg be van kapcsolva a vertikális szinkron (vSync). Ilyen esetben a hiteles mérés érdekében ki kell kapcsolni a játék grafikai beállításaiban, és akkor derül ki, milyen fps-t tud produkálni a géped az adott játék esetében. Ha a mért fps jellemző értéke legalább 100, akkor már érdemes lehet 144Hz-re beruházni, de akkor sem biztos, hogy megéri. Vannak, akik nem látnak különbséget 60fps és 144fps között (60Hz-es monitor esetében nem csoda, hisz ott valójában 60fps marad a "valós" képfrissítés, de vannak akik 120/144Hz-es monitoron sem érzékelnek érdemi különbséget, mint ahogy olyan is van, aki a 60Hz-en hajtott crt vibrálásából sem érzékel semmit).

    Szóval ha egy játéknál elérsz fix 60fps-t, és úgy érzed, hogy a megjelenítés lehetne folyamatosabb (sőt, tudnád élvezni, ha még folyamatosabb lenne), akkor érdemes lehet kipróbálni egy 120Hz-es vagy 144Hz-es monitort. Ha viszont a fix 60fps-t teljesen folyamatosnak érzékeled a 60Hz-es monitoron, akkor szerintem jobban megéri a képminőség terén való előrelépésbe feccölni a pénzt.

Új hozzászólás Aktív témák