Új hozzászólás Aktív témák

  • leibigabi

    csendes tag

    válasz D-peti #3506 üzenetére

    "Nincs tipped, hogy miért helyezték ide-oda, illetve az egyik hadosztályból a másikba az alakulatokat? Így talán könnyebb volt kivonni az egységet?"

    A kivonuláskor gondolom így tudták megoldani. Mikor megkezdték a Hadosztályok kivonását, bizonyos egységeket feloszlattak, kivonták vagy átdobták egy másik Hadosztály kötelékébe, majd már azzal a Hadosztállyal vonták ki. Pl. 89-ben mikor a Kiskunhalasi helyőrség egységei elvonultak, a laktanyájukba települt át a 73. javító zászlóalj. vagy: a 198 gárda önjáró tüzérezred Kecskemétről a már elvonult 6. gépesített lövészezred helyére diszlokált Táborfalvára...(és szerintem ezért is írták a Duna honlapján a 198. tüzérezredet Táborfalvára...vagy, Kecskemét előtt talán lehetett ott is.) Vagy tudtommal a 96. (Szombathelyi) lövészezredük is a kivonáskor először Debrecenbe ment egy kis időre...gondolom a 103. harckocsi kiképzőezred helyére, ami alakulatot az elsők között vonták ki.
    Egy lövész Hadosztály alapesetben 3 gépesített lövész ezredből, 1 harckocsi ezredből, 1 légvédelmi tüzérezredből, 1 önjáró tüzérezredből, 1 harckocsi/híradó/felderítő/műszaki/javító/orvos/gépkocsizó-szállító vagy logisztikai önálló zászlóaljból és 1 vegyvédelmi századból, 87 előtt 1 Harcászati Rakéta osztályból, 1 sorozatvető rakéta osztályból, 1 vegyes páncéltörő tüzérosztályból és 1 helikopter századból állt.
    Nálad, szerepel a listában a 78.,112.,5.,110. lövész ezredek. Néztem a Duna hadművelet honlapját ott pl. a (Pápai)78. lövészezred a 93. Hadosztály állományába ment ki Csehszlovákiába, de szerintem őket csak arra az időre osztották oda, mivel a 93-asoktól a 110. lövész ezred viszont Magyarországon maradt. 56-ban a 35. gépesített Hadosztály a bevonuláskor a 110. 111 és 112. lövészezredeket foglalta magába. (Ez a Hadosztály lett aztán 93.) A 110. (Kecskemét) és a 112-es (Szeged) megmaradtak, a 111-es "eltűnt". Helyette kaphatták a Kiskunmajsai 5. gépesített lövészezredet hiszen ott települtek még a Hadosztály harcászati rakétaosztálya is (87-ig) A 134. Harckocsi Ezred, ami bár nem a 93-as állományában ment Csehszlovákiába, de utána, a Kiskunhalasi diszlokációja miatt lehetett ez a 93. Hadosztály harckocsi ezrede, mivel itt települt még a Hadosztály önálló harckocsi és orvos zászlóalja és a páncéltörő tüzérosztálya is.
    A Hadosztály fentebb sorolt zászlóaljairól nem tudok, hogy keveredtek volna.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák