Új hozzászólás Aktív témák

  • A Zéé

    addikt

    válasz imyourfriend #14093 üzenetére

    nem a közönség miatt kell az utómunka, hanem azért, hogy kihozd a bitekból azt, amit "belezártál", amikor a képet készítetted.
    Mert bizony a sima, gépből kipotyogó jpeg is utómunkázva van, csak ott helyetted a gép végzi el valami előre megírt algoritmus szerint. Ezt lehet elhagyni, és saját magad megcsinálni, saját szájízed szerint a számítógépeden. Ettől még nem lesz több-kevesebb egy kép, csak ahogy mondjátok, kicsit más.
    Az utómunkázás is olyan, mint a komponálás. Gyakorlással, idővel sokat lehet javulni. Lehet finoman csinálni, és nem változtatva semmi extrát (csak azokat, amit a gyári jpeg motor is babrál: élesség, fehéregyensúly, kontraszt, zajszűrés, szaturáció, lencsekorrekció, színtelítettség), vagy el lehet menni egészen extrém dolgok felé is.
    Én csak rawban fotózok, és az első verziót csinálom, azért, mert így nincs annyira kötve a kezem, mint a jpegnél, sok hibát tudok utólagosan javítani. Nem attól függ ez, hogy kinek készül a kép. Ha lövök 300 képet, akkor abból ki lehet tudom választani azt a kb 10-15-öt (általában többet felesleges), ami megérdemli azt, hogy úgy nézzen ki, ahogy én szeretném, és én dönthetem el milyen legyen a rawból készített jpeg gép. Az már más kérdés, hogy ezek a finom utómunkák jobb eredményt adnak-e, mint a gyárilag beépített algoritmusok. Nekem jobban tetszenek az ilyen képeim, mintha csak egy sima standard raw to jpeg konverziót tolok rájuk. Ez a lényeg. Az már más kérdés, hogy a többiek erről mit gondolnak, de ez a topic azért van, hogy ezt megtudja a többiektől az, aki ide képel.
    Azzal a képpel pedig, ami még szerinted sem éri meg azt az 5-10 percet foglalkozni az úgyis csak digitális szemét, és mehet a kukába.
    Nem ördögtől való dolog ez - sőt szerintem igenis lényeges része az egésznek, és ez választja el az egyszeri kattintgatót a fotózni próbálótól -, csak ezt is meg kell tanulni. És ahogy valaki írta is, már a filmes korszakban is utómunkáztak erőteljesen.

    [ Szerkesztve ]

    Just a simple Lineman...

Új hozzászólás Aktív témák