WWDC 2008 beharangozó: új iPhone, Mac OS X és a titokzatos Newton 2

Amerikai nyugati-parti idő szerint ma reggel tíz órakor (nálunk este hét magasságában) kezdődik San Franciscóban az Apple idei fejlesztői konferenciája, a Worldwide Developers Conference (WWDC), melyen idén is – akárcsak az ezt megelőző években – számos új fejlesztés, új termék debütálhat. A vállalat korábban úgy harangozta be az eseményt, hogy a 2008-as WWDC mérföldkő lesz az Apple életében – a mostani, jelentős fejlesztések a várakozások szerint elsősorban a Mac OS X-et és az iPhone-t érintik majd. A TG Daily összefoglalója következik.

Alighanem keveseket lepne meg a WWDC közönségéből, ha az Apple első embere, Steve Jobs megnyitóbeszéde során egyszer csak előhúzná a zsebéből az új generációs iPhone mobiltelefont – spekulációk szerint szinte száz százalék, hogy a cég a mai rendezvényen bemutatja a divatos okostelefon újabb, immár 3G-s hálózatokra is csatlakozni képes változatát. A készülékkel kapcsolatban a jól értesültek azt is tudni vélik, hogy GPS-vevő és egy az elődjénél sokkal jobb minőségű kamera is lesz az elődjénél amúgy vékonyabb házban.


Vajon mi lesz az idei "még valami..."?

A pletykák szerint iPhone-nal karöltve megújul a .Mac nevű, előfizetéses online rendszer is, mely eddig javarészt olyan szolgáltatásokat, technológiákat – e-mail, webtárhely, online fotótár – kínált pénzért, melyeket más cégek hosszú ideje ingyen nyújtanak. Az Apple ma vélhetően bejelenti, hogy a .Mac szolgáltatást átkereszteli (jó eséllyel ezért is foglalta le korábban a Mobile.me domaint) és az új szolgáltatások közé beilleszti az iPhone-szinkronizációt is. Ezzel együtt nem kizárt, hogy csökkenteni fogják a százdolláros éves előfizetési díjat – vélekednek a szakértők.

A 2008-as WWDC ezek mellett kitűnő alkalom lehet a megújult, újabb szolgáltatásokkal kiegészített iTunes leleplezésére is – jöhet az előfizetéses rendszerű zeneletöltés, a mobiltévé és az IPTV, melyeknek alapját kivétel nélkül az iTunes adhatja. Ha már szóba kerültek a szoftverek; bennfentesek igen komoly esélyt látnak rá, hogy a mostani konferencia egyik sztárja a multi-touch felhasználó interfészt elsőként tartalmazó Mac OS X 10.6-os változatának bemutatása jelenti. A „snow leopard” (hópárduc) kódnévvel illetett operációs rendszer egyelőre csak a fejlesztőknek mutatkozik be, a végleges változat alighanem jövő januárban lesz elérhető.

Elemzők ötven százalék esélyt adnak rá, hogy a konferencia során egy új kézi eszközt is bejelent az Apple: ez lesz a 7 hüvelykes multi-touch érintőkijelzővel ellátott, a kézírás felismerésére is képes Newton 2. A készülék – akárcsak az új Mac OS X – várhatóan a jövő januári Macworld Expón mutatkozhat be a nagyközönségnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Majdnem elkészült a magyar Mac OS X

    Kilencven százalékban lefordított operációs rendszert adott ki az Apple hazai képviselete.

  • Megjelenik DVD-n és iTuneson

    Mostantól a hollywoodi mozifilmek a DVD-megjelenéssel egy időben kerülnek be az iTunes katalógusába.

  • Steve's job

    Mert van egy márka, amely az identitását ebből vezeti le. Abból, hogy mindent másképp csinál. Látszólag.