Halálhírét keltették: Steve Jobs száz évig fog élni

Habár betegsége, egészségi állapota mindenkinek a legszemélyesebb magánügye, az Apple elnök-vezérigazgatójának esetében a helyzet sokkal bonyolultabb, hiszen – mint a nyáron kiderült, amikor Jobs feltűnően lefogyva jelent meg az iPhone 3G bejelentési ceremóniáján – a lábra kapó pletykák hatása bebizonyította, hogy a Mac-gyártó milyen hatalmas mértékben függ vezetőjének személyétől. Amikor az állítólag kisebb vírusfertőzéssel birkózó Jobs távollétében Peter Oppenheimer pénzügyi vezérigazgató vezette le a harmadik negyedéves eredményekről szóló sajtótájékoztatót, a vállalat részvényárfolyama esni kezdett.

Kérdés, hogy a Bloomberg tegnapi „bakija” vajon milyen hatást fog gyakorolni a befektetőkre. Történt ugyanis, hogy a hírügynökség munkatársa frissítette a már kész, 17 oldalas nekrológot, melyet Steve Jobs halálára készítettek, ám eddig ismeretlen okból a szöveg New York-i idő szerint délután 4:27-kor meg is jelent. Igaz, hogy a publikált anyag tartalmazza azt a kitételt, hogy „későbbi megjelenésre”, a konkrét adatok nincsenek kitöltve, valamint azon személyek névsora is benne van, akikkel a Bloomberg adott esetben felvenné a kapcsolatot, de a megjelenés mégis kisebb zavart okozott. A gyors reakciók után sűrű bocsánatkérések közepette hamarosan levették a közleményt a honlapról.

A lapoknál, hírügynökségeknél bevett gyakorlat, hogy híres személyiségek gyászjelentését előre elkészítik, majd ezt folyamatosan frissítik, ám a mostani hiba valószínűleg csak tovább gerjeszti a nyár végére lassan már elcsituló pletykahullámot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Steve Jobs nem kapott infarktust, de nyomoznak az álhír ügyében

    Az „egyszemélyes világcég” vezetője újra a lapok címoldalára került. A tőzsdefelügyelet vizsgálatot indított.

  • Steve Jobs szívrohamát egy tinédzser találta ki

    Még nem zárult le a vizsgálat, de valószínűleg nem tudatos árfolyam-manipuláció volt a sztori közzététele. Felelősségre vonható-e egy blogger?

  • Steve Jobs betegszabadságra megy, az Apple-részvények esnek

    Az Apple vezetője egészségügyi problémáira hivatkozva legalább júniusig visszavonul az aktív napi munkától.

  • 1955. február 24.

    Green Bayben, az USA Wisconsin államában megszületett Steven Paul Jobs, az Apple egyik alapítója. A milliárdossá lett cégvezető Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen 1976-ban hozta létre az Apple Computert, amely az irányítása alatt dobta piacra korai történetének legsikeresebb termékét, az Apple Macintosh számítógépet, majd az ezredforduló után az iPod zenelejátszót, az iPhone-t és az iPadet.

Előzmények