Internet Explorer 9 – újra versenyben

Hirdetés

Elaludtak

ie9-logóA Microsoft rengeteget változott az elmúlt öt-hat év során. Bár a Windows Vista nem aratott akkora sikert, mint amekkorát vártak tőle, de már ennek fejlesztése során érezhettük a változás jeleit. A cég egyre nyíltabbá kezdett válni nemcsak a fejlesztők, de a nagyközönség felé is, már a tervezési fázisban is egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a felhasználói visszajelzések, és látszólag az internetes közösségek hangját is egyre tisztábban hallották Redmondban. Az utóbbi évek termékei szinte kivétel nélkül igen sikeresek lettek: a Windows 7 (és Server 2008), az Office 2010 és az Xbox Kinect – csak hogy a három legnagyobbat említsük – egyaránt népszerűek. Maradt azonban néhány szoftver a Microsoft kínálatában, amely a mai napig nem tudott megszabadulni rossz hírétől – ilyen az Internet Explorer.

Hogy kicsit tisztábban lássuk az Internet Explorer jelenlegi helyzetét, ejtsünk meg egy nagyon rövid történelmi visszatekintést. A böngésző első három verziója meglehetősen kezdetleges volt, a programon eleinte mindössze hat fejlesztő dolgozott, az alapokat ráadásul a Spyglasstól licencelt Mosaic szolgáltatta, így – annak ellenére, hogy a Windows 95-be csomagolva terjesztették – nem keltett nagy érdeklődést. Az áttörést a 4-es verzió hozta, melyben már a Microsoft saját fejlesztésű és a mai napig használt, Trident elnevezésű motorja dolgozott. Ez volt az első változat, melyet – vitatható módon – szorosan integráltak a Windows rendszerbe, annak kvázi elválaszthatatlan részét képezte. Ez idő tájt a böngészőpiacot a Netscape uralta, a Microsoftnak pedig minden varázslatát be kellett vetnie, hogy felkapaszkodjon a létrán, ami végül sikerült, olyannyira, hogy 2002-re piacvezetővé váltak, nem kevesebb mint 95 százalékos részesedéssel. A siker persze részben a Windowsnak köszönhető, hiszen minden eladott példányban ott volt az Internet Explorer is, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy az IE bizony a 90-es évek leginnovatívabb internetböngészője volt. Számos olyan új funkciót hozott, melyek a mai napig kiemelik a többiek közül, idővel pedig több megoldása is a fő webes leírónyelv, a HTML részévé vált.

Az ActiveX, az AJAX, a beágyazható médiatartalmak és Java-alkalmazások, a CSS-stíluslapok fejlett támogatása, a különleges biztonsági és központi menedzsmentmegoldások, mind-mind közkedvelt platformmá változtatták az Internet Explorert, különösképp céges környezetben, ahol számtalan vállalati alkalmazás született IE-alapokra.

A Microsoft azonban elkövette története egyik legnagyobb hibáját: a sikeres böngészőt egyszerűen magára hagyta, és évekig „elfelejtette” azt továbbfejleszteni. Nem tudni pontosan, miért, talán más üzletágakra kellett összpontosítaniuk, talán egyszerűen úgy gondolták, az IE „elég jó”, mindenesetre az elkövetkezendő néhány év alatt a világ elrohant mellettük. Az Internet Explorer mára annyira elavulttá és kényelmetlenné vált, hogy a webfejlesztők és a felhasználók egy jelentős körében is kvázi szitokszóvá alacsonyodott a neve, az ifjú titánoknak – mint a Mozilla Firefox, a Google Chrome vagy akár az Apple Safari – pedig egyáltalán nem esett nehezére megszerezniük a felhasználók kegyeit. Míg a Mozilla az IE biztonsági hiányosságaira alapozta kampányát, a Google a sebességre helyezte a hangsúlyt – és tény, hogy a redmondiak böngészője valóban minden téren elmaradt a vetélytársaktól. Bár a Microsoft pár éve felébredve Csipkerózsika-álmából ugyan ismét ráfeküdt az alkalmazás továbbfejlesztésére, néhány alapvető hiányosság pótlásán és a legbiztonságosabb böngésző cím visszaszerzésén kívül nem sokra jutott; a vetélytársak mind sebesség, mind a webes szabványok támogatása terén fényévekre elhúztak az alapjaiban még mindig ősrégi IE-től. A legújabb 9-es változattal azonban mindez megváltozni látszik.

2010 egyértelműen a felhő éve volt, és a forradalom még csak most kezdődik. Egyre több vállalat – köztük a Microsoft – biztosít olyan webes alapokon nyugvó online szolgáltatásokat, melyek olyan feladatokat látnak el, amiket korábban csak számítógépre telepített, helyi alkalmazásokkal lehetett elvégezni, legyen szó e-mailezésről, irodai dokumentumok (akár csoportmunkában történő) szerkesztéséről vagy különböző multimédiás feladatokról. Az ablak a felhőre pedig természetesen az internetböngésző. A Microsoft szerencsére felismerte, hogy óriási lemaradásban van ezen a téren, és ha nem változtat sürgősen a helyzeten, végképp lemarad – és kimarad – az új versenyből. Az Internet Explorer 9 fejlesztése kimondottan az ilyen online szolgáltatásokra és a ma oly népszerű közösségi hálózatokra fókuszál. A böngésző több olyan egyedi funkciót nyújt, mely zökkenőmentessé teszi az átjárást a felhasználó gépe és a felhő között, és egyre inkább elhalványítja a helyi és az online szolgáltatások közötti határvonalat.

Az Internet Explorer 9-et három szóval lehetne röviden jellemezni: gyors, biztonságos, kompatibilis. De lássuk részletesebben is, milyen fejlesztések történtek az említett területeken!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények